Visst har de fått höra att de ligger bra till i Järfälla men att löneklyftan till en kommun som Söderhamn är så stor, det visste de inte.

Rörläggarna och anläggarna har samlats i sin barack bakom Barkarby flygfällt. De tycker att samma typ av jobb bör betalas lika oberoende av vilken kommun eller vilket företag man jobbar för.

Här är man van att jämföra lönerna på den privata marknaden.

— Jag och Bengt är ofta utlånade till NCC och John Mattson för rörjobb som dom inte klarar av. Då känns det inte riktigt att vi tjänar betydligt mindre, säger Ove Karlsson. Han tjänar cirka 22 200 kronor i månaden.

— Jämför man med deras 24 000 så tjänar vi helt enkelt för dåligt här, säger Bengt Sporrong, 21 500 kronor. Har man jobbat i 30 år ska man tjäna betydligt bättre!

Lönestatistiken visar att medellönen för hantverkare och anläggare i Järfälla ligger runt 20 000 kronor i månaden.

Om ni skulle tjäna som i Söderhamn, drygt 17 300?

— Jag skulle inte godta det. Jag har jobbat sedan 1967 i den här branschen, säger Ove Karlsson.

— Och vi har större press på oss nu för tiden. Vi måste räkna hem jobben precis som på öppna marknaden. Nästa höst ska vi konkurrensutsättas igen.

Under i stort sett hela tiden som han har jobbat har de privata lönerna varit högre.

— Men för tio år sedan hade gapet krympts så att det bara skilde en femhundring eller tusenlapp. Sedan blev det tvärstopp för oss och de privata drog iväg.

Varför har ni trots allt stannat i kommunen?

— Det handlar om trivsel och att man jobbar självständigt och med eget ansvar, svarar Ove Karlsson. Vi har fått jobberbjudanden på öppna marknaden flera gånger när vi varit där och hjälpt.

— Det finns andra fördelar som klämdagar och längre semester, lägger Bengt Sporrong till.