Partierna tänker öka pressen på de arbetslösa att ta ett jobb även om lönen är låg och arbetsvillkoren dåliga.

Det är radions Eko-redaktion som kan avslöja den borgerliga alliansen planer för a-kassan om partierna vinner valet nästa höst. Uppgifterna bekräftas till Ekot av moderaternas ekonomiska talesman Mikael Odenberg.

Enligt honom innebär förslagen en besparing för statskassan på 10 miljarder kronor. De pengarna vill de borgerliga använda till skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare som arbetar.

Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström säger att förslagen skulle innebära en gigantisk överföring av pengar från de mest utsatta till dem som har bättre inkomster och livssituation.

– Det slår i första hand mot våra medlemmar. En höjning med 150 kronor i månaden känns värre för en som tjänar 15 000 kronor i månaden jämfört med en som tjänar 50 000 kronor i månaden, säger han.

De borgerliga partierna vill dessutom ta bort skatteavdraget för medlemsavgiften till facket. Det drabbar också Kommunals medlemmar hårt enligt Anders Bergström.

– Förbundet måste då jobba ännu mer för att motivera medlemmarna att stanna kvar i organisationen. Vi har redan i dag krav om att ge så bra service som möjligt för avgiften. Med de borgerliga partiernas förslag blir trycket ännu hårdare. I värsta fall måste vi spara genom att ta bort verksamheter, säger han.