I ett första skede handlar det om 100 bussar som utrustas med övervakningskameror. Det handlar då framför allt om tidigare våldsdrabbade sträckor. Kostnaden för kamerorna ligger på mellan 2,5 och 5 miljoner kronor, beroende på vilken sorts kamera man bestämmer sig för.

Efter årsskiftet ska alla nya bussar som köps in ha kamerautrustning. Kamerorna ska sitta vid förarsätet så att eventuella våldsamma handlingar upptas på film. Innan kamerorna installeras måste man dock vänta på godkännande från länsstyrelsen.

Övervakningskameror på bussar och tåg har varit ett av fackets viktigaste krav för att få bort våldet mot personalen. Men det största kravet kvarstår: att få bort kontanthanteringen.

– Det bästa vore att få bort kontanterna. Men det handlar också om att ge bästa service åt våra kunder. Man tittar just nu på system för att minimera kontanthanteringen, säger Erik Stenbäck, säkerhetsingenjör på SL.