Ända till nu har svensken Johan Peanberg från Kommunal varit generalsekreterare i NOFS. Nu blir det en norrman, Kjartan Lund från det norska Fagforbundet. Kommunalarbetaren träffade Kjartan Lund i Oslo. En generalsekreterare i blå jeans och randig skjorta som stöder den norska landsomfattande kampanjen, aktionen ”För Välfärdsstaten”. En kampanj mot privatiseringar.

Kan du tänka dig en liknande kampanj för hela Norden?

— Ja. Vi har fått stor uppmärksamhet i den politiska debatten. I aktionen utgör de fackliga organisationerna kärnan, men där ingår även kommuner, kvinnogrupper, pensionärsförbund och andra organisationer. Vi har varit snabba inom facket att samarbeta med socialdemokraterna. Jag är övertygad om att vi måste öppna oss mer för andra organisationer, för att bevara vår välfärd i Norden.

NOFS består av offentliga fackförbund i Norden, från LO till SACO, kan man ena sig i fråga om exempelvis synen på privatisering?

— Ja, vi brukar bli eniga. Det norska Fagforbundet är visserligen hårdare motståndare mot privatisering än de andra nordiska fackförbunden, men vi är eniga om att den offentliga sektorn ska ha huvudansvaret för välfärden.

Kjartan Lund kommer att ha sitt kontor i Stockholm och mycket ofta vara på resande fot. Från Oslo till Stockholm, till Bryssel och Genève. Han blir spindeln i nätet när representanter från 47 nordiska fackförbund inom offentliga sektorn samlas. De brukar diskutera ihop sig och framför sedan sina gemensamma synpunkter på möten med fackförbund på europeisk och internationell nivå.

Vad är NOFS bra för?

— Vi representerar nästan 2,5 miljoner fackliga medlemmar och därmed mycket stora. På europeisk nivå utgör vi nära en tredjedel av medlemmarna inom EPSU (se faktaruta). Det ger en enorm tyngd och vi kan få gehör för våra krav.

Nämn några krav som ni har fått gehör för.

— Vi har bland annat fått de europeiska fackförbunden att fokusera mer på att utveckla den sociala dialogen, det vill säga samråd mellan arbetsmarknadens parter och EU-kommissionen. Sådant samråd kan gälla arbetsmiljö, social trygghet och jämställdhet. Vi driver också frågan om offentliga tjänster av god kvalité.

De nordiska kommunalarbetareförbunden har ett eget program, där de värnar om den nordiska välfärdsmodellen, det vill säga ekonomisk trygghet när man blir arbetslös, sjuk och gammal. Ett system som betalas solidariskt genom skatter. Kan den modellen överleva?

— Ja, absolut, men den är hotad av krafter som vill att välfärd ska vara en privatsak, vilket kan leda oss tillbaka till det gamla klassamhällets orättvisor.

Vi får allt fler åldringar som ska tas om hand av vården, mäktar vi med en stor offentlig sektor?

— Ja, jag är optimist. Det handlar om vad man väljer att satsa på.

Vad särskiljer nordiska fackföreningar från andra i Europa?

— Vår nordiska modell bygger på kollektivavtal medan länder i södra Europa hellre lagstiftar. Vi vill fortsätta med vår modell och kräver att arbetsrätten förbättras på europeisk nivå. Norden har av tradition en samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. I andra delar av Europa är kontakterna parterna emellan sådan att det är lätt att ta till konflikter.

Går det att behålla samverkansmodellen?

— Det har blivit mycket tuffare, men både arbetsgivare och anställda tjänar på en stabil arbetsmarknad med få strejker. Det har vi haft just på grund av samverkan.

Vilket är just nu NOFS viktigaste krav?

— Att det föreslagna tjänstedirektivet inom EU slopas. Vi vill att utländska företag som arbetar i de nordiska länderna anpassar sig efter våra kollektivavtal. Direktivet är ett hot mot den principen med risk för social dumping: lägre löner än avtalet.

Att sätta löner individuellt är en aktuell fråga i Norden, har fackföreningarna i Norden gemensamma erfarenheter?

— Inom Fagforbundet i Norge upplever vi att de högst utbildade hittills tjänat mest på den typen av lönesättning. Även det danska FOA har liknande erfarenheter.

NOFS är okänt för Kommunals medlemmar, hur får de reda på vad ni gör?

— Ibland arbetar vi ihop oss länge i vissa frågor och det kan vara svårt att förklara sammanhangen. Vi vill bli bättre på att informera, men är ett litet sekretariat, jag och en sekreterare.

Du har ett armband på handleden där det står ”Make poverty history”, vilket betyder att du vill avskaffa fattigdomen i världen. Förklara närmare.

— Internationellt solidaritetsarbete är en hjärtefråga. De nordiska kommunalarbetareförbunden har ett fackligt projekt i Thailand. Där har de förtroendevalda fått upp ögonen för hur dyrt det kan bli när vatten och energi sköts av privata företag. De kämpar nu mot detta. Förr fanns det bara en kvinna av 18 förtroendevalda. Vårt projekt har även inriktat sig på jämställdhet och nu är hälften kvinnor.

Så solidaritet är viktigt för dig?

— Ja, det ordet börjar få upprättelse. Solidaritet innebär idag att kämpa emot ofrivillig deltid, osäkra tillfälliga jobb och arbetsvillkor. Ungdomar är de mest utsatta och vi ska arbeta för dem.

Hur ska vi minska arbetslösheten?

— Genom att satsa på välfärden. Att producera välfärd är minst lika värdefullt som att producera inom industrin. Det framställs så ofta att allt som sker i det privata är väldigt produktivt, medan allt som sker i det offentliga är bara en kostnad. I så fall skulle det vara produktivt att begrava folk, eftersom det görs av privata entreprenörer, medan det skulle vara en kostnad att föda barn på offentliga sjukhus.

Slutligen. Det bildas sexarbetarförbund runt om i världen med stöd av etablerade större fackförbund. I exempelvis Tyskland och Holland erkänns prostitution som ett yrke. Hur ska NOFS agera?

— Jag har svårt att säga att prostitution är ett yrke. De flesta tvingas nog till det på grund av ekonomisk misär. De prostituerade är i behov av hjälp, men jag är inte säker på att det är fackföreningsrörelsens uppgift. Jag har inte tänkt färdigt. Tidigare ansåg jag att kampen mot hiv inte var en facklig fråga, men det är den i högsta grad.

Så samarbetar facken över gränserna:

NOFS är Nordens Offentliganställdas Fackliga Samorganisation och har 47 medlemsförbund. NOFS samordnar de nordiska fackförbundens ståndpunkter inför möten med EPSU och ISKA.

EPSU är en sammanslutning av 189 fackförbund i Europa inom offentliga sektorn med åtta miljoner medlemmar.

ISKA är den globala, fackliga federationen för offentligt anställda med 600 fackförbund och 20 miljoner medlemmar.

KNS är de Kommunalanställdas Nordiska Samarbete. KNS består av de nordiska ländernas kommunalarbetareförbund: FOA i Danmark, Fagforbundet i Norge, KTV i Finland och Kommunal i Sverige.