Bara sju av landets 290 kommuner har kommit i gång med den nya nationella barnskötarutbildning, enligt en utredning från SKL.

De som startat är Göteborg, Mölndal, Partille, Sigtuna, Stenungsund och Upplands Bro. Intresset har varit stort i dessa kommuner. Flera ställen har haft ett sjuttiotal sökande till cirka 20 platser.

Det var bristen på utbildad personal i förskolan som gjorde att förskoleminister Lena Hallengren 2003 tog initiativet till en ettårig påbyggnadsutbildning för barnskötare. Hon förklarar det låga antalet kursstarter med att kursplanen bara har funnits i ett år. Det tar tid att få igång en ny utbildning.

Ulla Gummesson säger nu att SKL var kritiska från början till utbildningen. Dels för att kommunerna själva får bekosta den, dels för att många helst vill anställa enbart förskollärare.

Lena Hallengren förordar arbetslag med hälften förskollärare och hälften välutbildade barnskötare.

Ylva Thörn tycker att Ulla Gummesson uttalande är mycket märkligt med tanke på det stora behovet av kompetent personal i förskolan.

Hon är mycket positiv till att barnskötarutbildningen har kommit igång i några kommuner.

– Det visar att arbetsgivarna menar något med det de brukar uttala, att både förskollärarnas och barnskötarnas kompetens behövs i förskolan. Jag
förutsätter att fler kommuner tar chansen och satsar på utbildningen och därmed ökad kvalitet i förskolan, avslutar Ylva Thörn.