ISS har tagit över städningen i kommunen och nyanställer personalen. Lokalvårdarna har tjänat 17 710 kronor (heltid) inom det kommunala fastighetsbolaget Vibo. För att åtminstone få 15 000 kronor i lön hos ISS ska de styrka att de har ett års branschvana. Den lägsta lönen är 14 400 kronor enligt Kommunals avtal med Almega.

De flesta av de 31 lokalvårdarna blir dock utan jobb. ISS räknar med att städa med en mycket lägre personalstyrka.

ISS har inte tagit över personalen utan annonserat efter tretton lokalvårdare, så företaget kan välja ut vilka de vill ha. Åtta lokalvårdare inom det kommunala bolaget hade inte en chans eftersom de var sjukskrivna. Till exempel Siv Jonsson, 45 år, som nyligen opererat ryggen och måste arbetsträna.

Ulrika Åberg har städat i elva år och fick söka jobb på nytt men blev inte erbjuden jobb. Inte heller Kristina Markusson, 53 år fick jobb.

– Vi äldre blir undanskuffade, säger hon.

Bakgrunden till den här utvecklingen är att kommunen beslutat att lägga ut fastighetsskötseln på Riksbyggen, eftersom det blir två miljoner billigare. Riksbyggen anser att företaget inte behöver ta över all personal. Kommunal hävdar motsatsen, att det rör sig om en övergång av verksamhet enligt lagen om anställningstrygghet. Tvisten har inte kunnat lösas utan nu blir det central förhandling i Stockholm.

Riksbyggen tog över vaktmästare men anlitade ISS för att sköta städningen.

Enligt ISS har tretton lokalvårdare som tidigare arbetade hos Vibo nu anställts. Men enligt Kommunals sektionsordförande rör det sig endast om fyra fast anställda. Några av dem som anställs har endast vikarierat hos Vibo. Lokalvårdarna provanställs dessutom på sex månader.

Det finns en garantiregel i avtalet mellan Kommunal och Almega, som gör att lönedumping ska vara omöjligt.

På frågan om varför ISS inte tillämpar den garantiregeln svarar regionchef Ann Johannesson.

– Det har vi inget att göra med. Upphandlingen har gjorts av Riksbyggen.

Men ni måste väl följa avtalet?

– Det finns inget undertecknat avtal om någon garantiregel, svarar hon.

Kommunal hävdar att ISS inte kan sänka lönerna på det här viset och det blir nu central förhandling.

Annika Wibrell på Kommunals sektion säger att det stora misstaget var att kommunen inte förhandlade med Kommunal innan anbuden togs in. Det har kommunen fått betala skadestånd för.

Kommunalrådet Åke Nilsson i sin tur berättar att han tog för givet att Riksbyggen skulle tillämpa lagen om anställningsskydd och ta över personalen. Han tycker att det är olyckligt att det blivit så här.

På arbetsförmedlingen säger Bert Larneback att de lokalvårdare som nu blir övertaliga har små chanser att få jobb.

– Det handlar om en stor insats från dem själva för att hitta en lösning, säger han.

Arbetslösheten är officiellt 9.5 procent i Vilhelmina.