Riksbyggens Serviceboende AB finns bland annat i Östersund, Umeå och Varberg. Annika Karlin är undersköterska på äldreboendet Ljungan i Östersund, som drivits av Riksbyggen sen början av 1990-talet.

– Jag vet inget alls om Attendo Care, vi har ingen erfarenhet av det företaget. Så det är väl bara att hoppas att det ska gå bra, säger hon.

Siw Karlsson, ordförande i Kommunals Jämtlandsavdelning, säger att facket har haft ett bra lokalt samarbete med Riksbyggen.

– Jag hoppas att regionchefen blir kvar i företaget och att övergången ska gå bra.

I Kommunalarbetaren och annan press finns det artiklar om Attendo Care som inte är så smickrande; från Gävle, Gotland, Jönköping, Göteborg, Svenljunga och Stockholm. Hans Forsberg, ombudsman i Gävle, kommenterar affären så här:

– Utifrån de erfarenheter vi har av Attendo Care är det väl inte just det företaget jag skulle vilja sälja till, om jag vore Riksbyggen.

I Gävle har kritiken bland annat gällt att det fanns alldeles för få arbetsledare och chefer. Det blev hög personalomsättning, många anställda valde att gå tillbaka till kommunen.

Riksbyggens vd och koncernchef Ronnie Andersson, säger till Kommunalarbetaren att han ser Attendo Care som en seriös aktör och ett väletablerat företag. Han hänvisar till de kundundersökningar som Attendo gjort, och vill inte kommentera den kritik som förekommit mot företaget.

Attendo Care kommer efter köpet att finnas i ett 70-tal kommuner och ha 8 700 anställda. Om Konkurrensverket godkänner affären sker övergången i augusti.