Är några apelsiner kvar eller har du hunnit äta upp allihop? Visst känns det lite exotiskt att odla sitt eget citrusträd hemma. Blommornas starka doft och de små aptitretande frukterna lockar till försök! Det är inte svårt, om man bara ger sitt träd en ljus och sval plats under vintern (13-15°C). Redan under 1800-talet odlade man citrus med bra resultat. Då var det knappt uppvärmda orangeriet räddningen under vintern och på sommaren placerades krukorna ut i parker eller trädgårdar.

Låt aldrig ditt citrusträd torka ut, för om det börjar tappa bladen är det ofta för sent att skaka liv i det igen. Titta ofta efter angrepp av spinnkvalster eller löss, som gärna och snabbt etablerar sig i bladverket. Såp- eller spritlösning brukar vara effektivt som motåtgärd.
Provadopinnar fungerar också med ett systemiskt gift, som vandrar runt i växten och tar död på de flesta sugande skadeinsekter. Gödsla en gång i veckan under växtsäsong och låt inte krukan torka ut mellan vattningarna. Först när den är ordentligt fylld med rötter är det dags för omplantering i ny frisk jord. Det gör du under våren i en ett eller två nummer större kruka.