Men skrivande i vuxen ålder är mindre vanligt. Ändå kan det vara läkande för själen, om du vågar vara ärlig om det svåra som hänt och som gjorde dig riktigt ledsen.

Metoden kallas emotionellt skrivande och beskrivs i Femina (4/2005). Det handlar om att bearbeta något självupplevt som framkallar starka, svåra känslor. Plötsligt inser jag att detta var precis vad jag gjorde för många år sedan, i samband med en olycklig kärlek.

Jag skrev, grät och skrev — och när jag var färdig brände jag upp alltihop i öppna spisen. Det kändes befriande. Utan att veta om det hade jag gjort precis som man skulle: Gå rakt in i känslan, beskriva den, inte låta någon annan läsa — och sen förstöra texterna.

Emotionellt skrivande har utvecklats av den amerikanska psykologiprofessorn James Pennebaker. Han har forskat om effekterna i 20 år och det är nu vetenskapligt bevisat att det förbättrar den mentala hälsan, skärper koncentrationsförmågan, ökar fysisk och psykisk prestationsförmåga, samt höjer immunförsvaret. Även sjukdomar som astma och ledgångsreumatism påverkas till det bättre. Det går till och med lättare att hitta ett nytt jobb!

När du skriver blir tankar och känslor en helhet, upplevelsen får mening och struktur och du slappnar av till kropp och själ. Alla har det inom sig, det är bara att börja.