Kolhydraterna i kroppen lagras i musklerna och levern och när man tränar använder kroppen i första hand kolhydraterna som bränsle. Dessa lagrade kolhydrater brukar räcka till en och en halv till två timmars hård fysisk träning. Är man aktiv längre än så bör man därför dricka eller äta något med kolhydrater i under passets, matchens eller tävlingens gång.

Tränar man relativt hårt under en timme förlorar man alltså rätt många kolhydrater. För att kroppen ska återhämta sig snabbare bör man äta något så fort som möjligt efter avslutat pass. Och det är då det är OK att äta mat eller mellanmål med ett högre GI (=glykemiskt index; ett mått på hur snabbt man bryter ned sockret i ett födoämne). Men detta mål behöver inte vara ”onyttigt”. Jag brukar rekommendera en frukt, till exempel banan, och en smörgås om man kört hårt.

Har du tränat eller tävlat mer extremt i två-tre timmar bör du kanske också dricka någon sportdryck, som innehåller salter. För den vanliga motionären räcker det med att äta ett mål när man kommer hem och kanske en frukt på vägen. Viktigast är dock att du inom ungefär två timmar äter ett väl sammansatt mål mat med lågt GI (typ fisk, kyckling, grönsaker, pasta, fullkornsbröd) så att du får tillräckligt med proteiner för att bygga upp musklerna.