Avokadoträd kan klara minusgrader under en kort tid, så jag tror att du kan få din planta att övervintra i ungefär 12°C. Det är spännande att dra upp sin egen planta från en kärna! Avokadon växer snabbt i början och hör till samma familj som lagern, som ju är känd för sina aromatiska och välluktande blad. Man vet från utgrävningar i Mexiko att avokadon var en uppskattad frukt redan för 12 000 år sedan, fast när jag själv åt denna exotiska frukt första gången blev jag inte så imponerad.

Idag uppskattar jag den till fullo och har upptäckt att den passar lika bra som nyttig grönsak eller till en smaskig efterrätt med vuxensmak.

Det kan vara lite si och så med mognaden i affärerna och vi vet ju att hårda avokados är oätbara. Man kan skynda på mognaden genom att lägga frukten i en plastpåse i rumstemperatur, gärna tillsammans med ett äpple. Etengasen från äpplet snabbar på mognadsprocessen. Att fruktköttet ibland blir svart eller brunt och ser lite oaptitligt beror antingen på att avokadon utsatts för kyla eller är på tok för mogen. Man brukar rekommendera att inte förvara frukterna under 10°C för att de inte ska bli köldskadade.