Det är varken förvånande eller speciellt ovanligt att man får en annan sort än den man tänkt sig från början. Viktoriaträdet är ju känt för att inte bli så stort. Det blir tidigt bördigt och toppgrenarna tyngs snart ner av den stora mängden gulröd frukt. Kartgallring är nödvändig om kvaliteten ska bli bra.

Det träd du söker är med stor sannolikhet ett plommon som heter Rein Claud d´Oullins. Namnet säger oss att det kommer från Frankrike, där det uppstod i mitten av 1800-talet i Oullins nära Lyon. Trädet är känt för sina goda, saftigt söta frukter och färgen på dem brukar vara gula till gröngula. På solsidan har de ibland röda prickar. Trädet är självfertilt och behöver alltså ingen annan plommonsort för att befruktas. Det mognar i augusti eller i början av september och börjar ge bra med frukt efter 8-10 år. De vassa törnena som du nämner är också de typiska för sorten. Jag har själv detta plommon på tomten och jag rekommenderar det varmt, även om det blir betydligt större än Viktoriaplommonet.