Feng shui är en flertusenårig österländsk lära. Enligt den är allt som existerar energi. Därför är det viktigt vilka energier vi omger oss med. En del människor och miljöer tillför energi, andra tar ifrån oss energi, såväl hemma som på arbetsplatsen.

Vi lagrar oftast själva på ”skräpenergi”, till exempel sorg och ilska. Om inte den energin löses upp blir vi inte i balans. Genom att förändra den yttre miljön kan man tillföra kroppen en livsbejakande energi.

Att ha en god inre Feng shui innebär att ha respekt för sig själv, att omge sig med människor och saker som är sunda för en själv och inte stjäl ens energi.

Feng shui handlar om hur vi påverkas av färger, symboler, strukturer, ting, ja hela vår omgivning. Vi kan öva upp vår förmåga att samspela bättre med vår omgivning. Har vi ett rörigt och övermöblerat hem är det svårare att skapa harmoni.

Dåliga färgkombinationer, för mycket möbler och andra föremål stör ens inre balans. Det gör också människor, som ständigt ser brister och fel i tillvaron.

I Feng shui använder man sig av begreppet chi, den universiella livskraften. För att förbättra den i hemmet kan man omge sig av mjuka linjer i inredningen. Hemmet kan inredas med mycket ljus, flödande vatten, växter, stenar, snäckskal, kristaller, välplacerade speglar som är behagliga för sinnena.

Vatten skänker livsbejakande energi. Små porlande inomhusvattenfall eller tavlor som visar vatten i rörelse hjälper till att göra hemmet stämningsfullt och rogivande. Enligt Feng shui förknippas även vatten med ett flöde av möjligheter och pengar.

Ordna så att du ser vackra saker så fort du vaknar, föreslår Agneta Nyholm Winqvist i sin bok ”Feng shui för svenska hem”.

Sovrummet bör inredas med kärlek och omsorg. Många struntar i hur det ser ut där och placerar allt från datorer och släktporträtt där. Som en första åtgärd: Stilla rummet genom att ta bort allt som inte tillhör det, det som ligger under sängen, står bakom dörren eller ovanför skåp. Bannlys allt arbete i sovrummet. Det är en fristad för kropp och själ. Välj en lugn inredning med mjuka linjer och varsamma färger. Placera sängen mot en stadig vägg med god uppsikt över dörren. Skaffa hellre några få, lyxiga lakan i stället för att slita på tio halvdana.

Varje färg har olika kvalitéer och budskap. Rött, gult och orange aktiverar oss. Rött står även för sexualitet och kärlek, men man ska vara försiktig med rött i sovrummet. Rött ska användas lika sparsamt som i naturen. Blått förknippas med lugn, stillhet och tillit, är en ypperlig färg för sovrummet men har en kylande effekt på kärlekslivet.

Är ingången till ditt hem ljus, vacker och välkomnande, ren och lätt tillgänglig? Det första som möter dig innanför dörren sätter sin prägel på resten av hemmet. Försök hålla hallen ljus och inbjudande. Så här kan du sedan förändra i varje rum i ditt hem.

När väl hemmet är inrett är det bara att gå vidare till trädgården eller balkongen och praktisera Feng shui även där.
Feng shui är emellertid mer än att placera en fåtölj rätt eller städa ur garderoben och ha en vacker trädgård.
Det kan vara att nå lugn och sinnesro och början till något nytt i livet.