Medine Dölcü arbetade som vårdbiträde inom äldreomsorgen i Huddinge kommun.

— Det var ett tungt arbete. Jag fick värk i axlarna och svår huvudvärk. Läkaren sa att jag hade fibromyalgi, berättar Medine.

Efter ett års sjukskrivning ansåg försäkringskassan att hon klarar av lättare jobb. Detta trots att hon har ständig värk.

Kommunen anser inte att de hade några arbetsuppgifter som Medine klarar av. Hon varslades därför i början av förra året om uppsägning. Medine kontaktade Kommunal, som begärde överläggning. Arbetsgivaren vägrade att ändra sig.

Kommunal ogiltigförklarade uppsägningen. Medan tvisten pågick fick Medine arbeta i ett kök vid ett äldreboende.

Arbetsgivaren gjorde redan från början klart att Medines arbete var tillfälligt tills förhandlingen med Kommunal var löst.

Medine kokade te, kaffe och lagade lunch i köket vid äldreboendet.

— Att plocka disk var tungt. Jag fick hjälp av mina underbara arbetskamrater. När de hade tid över ställde de in glas och porslin i skåpen. Tack vare dem kunde jag fortsätta att arbeta, säger hon.

I februari blev Medine sjukskriven på 25 procent. Och från 1 april blev hon sjukskriven på 50 procent. Två veckor senare var Medine uppsagd.

— Vi har följt lagen om anställningsskydd. Uppsägningen kunde verkställas när tvisten med Kommunal avslutats. Kommunen har inga tjänster inom äldreomsorgen som Medine klarar av, säger Chanette Persson vid kommunens personalavdelning inom äldreförvaltningen.

Hon säger att fler är på väg att sägas upp av samma skäl som Medine. Deras sjukdomar och arbetsskador gör att de inte längre kan vara anställda i kommunen.

— Det beror på försäkringskassans stramare bedömning om vilka som klarar av förekommande arbetsuppgifter på arbetsmarknaden, säger Chanette Persson.

Medine söker nu jobb via arbetsförmedlingen. Men utan resultat hitintills.

— Jag hade gärna fortsatt i köket vid äldreboendet. Att bara gå hemma är tråkigt och det hjälper inte mig. Den ständiga värken förföljer mig var jag än befinner mig. Jag vill inte ge upp utan vill arbeta, säger hon.

Medine tycker att det är svårt att förstå reglerna kring sjukskrivning och uppsägning. Hon tycker att Kommunal skulle ha fortsatt att kämpa för hennes rätt att få fortsätta arbeta.

Per Bexelius i Kommunals sektion i Huddinge förklarar att facket inte kunde göra mer.

— Det finns inga tjänster med bara lätta arbetsuppgifter i kommunen. Därför kunde vi tyvärr inte förhindra uppsägningen av Medine, säger han.