— Det gick väldigt fort kan man säga, säger Liza di Paolo Sandberg, ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal som hållit i förhandlingarna med Vårdföretagarna.
Förbundsstyrelsen godkände det nya löneavtalet med Vårdföretagarna den 24 maj.

Avtalet ger precis som i kommunsektorn ett löneutrymme på 510 kronor första året och 500 kronor under det andra året, räknat på heltid. Lägstlönerna höjs, även där lika, till 15 000 kronor i yrken där arbetsgivaren kräver yrkesföreberedande gymnasieutbildning och där arbetstagaren har det. Det sker den 1 januari nästa år. För anställda utan utbildning blir det också samma höjningar som i kommuner och landsting, det vill säga de höjs i två steg. Först till 13 400 kronor och sedan till 13 800 kronor från och med en 1 juli nästa år.

En viktig skillnad finns det. I avtalet med Vårdföretagarna finns inga individgarantier. Hela utrymmet fördelas individuellt efter lokala förhandlingar.

— Man får inte allt man yrkar på. Det är en förhandling, säger Liza di Paolo Sandberg.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Ari Kirvesniemi säger att just det, att Kommunal släppte individgarantin, gjorde det lätt att göra upp snabbt.

— Vi vill kunna använda lönen som ett styrinstrument full ut, säger han.

Enligt Liza di Paolo Sandberg finns skrivningar i avtalet som till viss del skyddar mot att personer ska kunna bli helt utan löneökningar.

— Erhåller våra medlemmar inte godtagbara lönehöjningar så har vi rätten att ha särskilda överläggningar, säger hon.

— Då måste arbetsgivaren ha en väldigt godtagbar förklaring
Avtalet sträcker sig på drygt två år och gäller från och med den 1 juli i år.

Det är ett rent löneavtal. De allmänna bestämmelserna i avtalet vill arbetsgivaren förhandla om med samtliga fack på den privata vårdsidan först nästa år.

Avtalet är värt knappt tre procent i år, räknat på en medellön på 17 100 kronor.