Ja, det hävdar glädjekonsulten och löparen Susanne Johansson, segrare bland annat i tjejmilen 1999 och förra årets Stockholm Marathon, då hon hunnit fylla 44 år. Hon finns intervjuad i Runners Worlds majnummer.

Susanne är sjuksköterska och omskolad till hälsopedagog. Hennes föreläsningar handlar om skratt och humor, på löparbanan och i livet. Hon har även gett ut en bok i ämnet, En bok om glädje (Sisu idrottsböcker).

Som vuxna har vi, enligt henne, spontant roligt endast 10 procent av vår levnadstid. Men vi kan själva öka andelen genom att bli bättre på att upptäcka ljusglimtarna i vardagen och ta vara på dem. Det finns kraft i våra tankar och mycket blir som vi tänker.

Susannes egna teorier praktiserar hon förstås i långdistansloppen. Ett knep är det tänkta resårbandet, som ”drar” henne uppför Västerbrons krön och får henna att glömma tröttheten. Mentala bilder kan vara skillnaden mellan ett lyckat och ett misslyckat lopp.

För Susanne är skratt och gråt känslor som hör ihop och som gör det lättare att klara små och stora sorger och besvikelser. Glädjen är resultat av ett medvetet sätt att tänka och leva.