– Vi fick tillbaka frågan från Stockholm. Vi har diskuterat med våra förhandlare i Stockholm och arbetsgivaren med Sveriges kommuner och landsting, säger ombudsman Lars Ingvert, på Kommunals Skaraborgs avdelning.

Vad hände?
– Både landstinget och vi har väl, på båda sidor, fått lite instruktioner hur vi ska lösa det här.

Bakgrunden är att Landstinget i Kronoberg ville höja lönerna med avtalets lägsta nivå och skjuta upp utbetalningarna till november.

Enligt ombudsman Lars Ingvert har landstinget inte i tid skapat förutsättningarna för individuell lönesättning. Exempelvis brister det med lönesamtal.

– Men lönehöjningarna kan ju inte skjutas upp för att landstinget har en bristfällig organisation, sade han till Kommunalarbetaren.

För att acceptera en uppskjutning krävde avdelningen lite extra pengar, men det fick man inte.
Facket krävde då ”en traditionell förhandling”. Kravet var att alla medlemmar skulle få 510 kronorna.

– Vi har sagt till arbetsgivaren att individuell lönesättning har vi för att vi därmed förväntar oss en bättre löneutveckling, sade Lars Ingvert.

– Vi har återfört för att det inte var färdigförhandlat, motiverar ombudsman Christer Thilén på Kommunals förbundskontor. Centrala parterna har gett dem i uppdrag att förhandla igen.

Och varför skulle det gå bättre den här gången?

– För att vi har sagt till dem att det ska gå bättre den här gången, något annat är det inte.

Vad har du sagt om att landstinget vill skjuta upp till november?

– Det är oacceptabelt, men det är ingen fråga vi kan tvista om, det är bara att konstatera sedan får de försöka igen.

Om en arbetsgivare vill dra ut på tiden på det här sättet, utan att kompensera med mer pengar, kan facket göra något då?

– Om inte avtalet följs kan man driva frågan vidare till centrala förhandlingar och sedan skiljenämnd. Men det har ju aldrig hänt och kommer aldrig att hända.