Stig-Åke Pettersson — en av Sveriges största köttdjursproducenter — är bekymrad. På Klakeborgs gård i Östergötland föder han upp tjurar. Varje vecka skickas ett antal till slakt till företaget Swedish Meat i Linköping.

En av hans två anställda heter ”Dima” — Dzimitry Nestserau, 35 år.
Han flydde från Vitryssland för två år sedan. Han är utbildad agroingenjör, motsvarande civilingenjör i Sverige.

I Vitryssland kunde han inte stanna. Han fick hembesök av säkerhetspolisen KGB och blev trakasserad efter han uttryckt sin åsikt om landets president Lukashenka.
Han tvingades skriva under sin uppsägning från jobbet.

Nu bor han med sin familj i ett litet samhälle i Östergötland och har blivit en nyckelperson för nötköttsbonden Stig-Åke Petterssons verksamhet. Företaget är en av de absolut största i Sverige. Men kravet på arbetstillstånd kan sätta stopp för deras framtid.

— Om jag måste ersätta Dima måste jag anställa minst två personer säger Stig-Åke. Det har jag inte råd med när företaget med nöd och näppe går ihop idag. Den utbildning som Dima har existerar inte i Sverige.

På förmiddagarna sköter Dima om de över 1000 tjurarna tillsammans med sin kollega Tomas Johansson. På eftermiddagen servar han gårdens datorsystem, reparerar elfel, snickrar eller kör jordbruksmaskiner. Han verkar kunna allt.

Medeltidsgården Klakeborg med anor från 800-talet ligger i en Östgötsk idyll till synes långt bort från världen. Men det är bara en chimär. Stig-Åke Pettersson, vars släkt haft gården i snart 100 år, har som företagare hamnat mitt i globaliseringens konsekvenser på gott och ont.

Från Europeiska Unionen får han jordbruksstöd och därifrån ska han också rekrytera sin arbetskraft.

— Jag har förlorat 1,9 miljoner i minskade EU-bidrag på grund av nya regler i jordbruksreformen. Med det nya stödet kan jag inte hålla på hur länge som helst. Jag måste ha absolut rätt person anställd, säger Stig-Åke och syftar på Dima från Vitryssland.

— Arbetsförmedlingen vill att jag ska söka arbetskraft inom EU. Men problemet är att det inte verkar finnas någon som har den utbildning jag kräver. Det är en del som har sökt. Men det duger inte med någon vanlig ”djurskötare” säger han. De måste vara en person med den tekniska kompetens som Dima har och honom har jag redan hittat. Problemet är att han kommer Vitryssland.

Och ”icke-EU-arbetskraft” ligger inte så bra till i Sverige. Inom EU får man jobba var som helst men kommer man utifrån måste man han uppehålls- och arbetstillstånd. Det gäller bara för tillfälligt arbete. Dima har tänkt sig att stanna här, hans fru arbetar heltid och hans två döttrar går i skolan och på dagis. De har etablerat sig i samhället, gått med i facket och i det lokala föreningslivet.

På Klakeborgs gård har Dima grundlön enligt kollektivavtalet för djurskötare plus ett par tusen. Han tjänar cirka 20.000 i månaden med tillägg.

Hur fick du tag i Dima, Stig-Åke Pettersson?

— Jag satte in en annons i lokaltidningen och fick genom det tips om honom av en kollega . Han passade perfekt. Det var förresten inte många andra som sökte, bara en kvinna som hade hund och katt hemma, men här handlar det om att arbeta med tusen tjurar…

Eftersom ett arbetstillstånd för en icke EU-medborgare måste låsas till en speciell arbetsgivare sökte Stig-Åke för Dima, men fick avslag. Dima hade tidigare arbetat på en annan gård i Östergötland, men slutat där då han inte fick några pengar. Där hade han också fått inreda ett rum åt sig och sin familj i ett garage.

Arbetsförmedlingens motiv för avslaget var att jobbet inte var sökt via dem utan en annons i tidningen. Efter ett flertal kontakter fick Dima dock arbetstillstånd som nu förlängts t.o.m. den sista juli. Då ska han enligt myndigheterna ut från landet.

— Jag arbetade som elingenjör i Vitryssland, berättar Dima som nu har bedömts ha en utbildning motsvarande civilingenjör i Sverige. Han berättar om rädslan för att ha egna politiska åsikter i sitt gamla hemland. Skulle man prata politik fick man viska och låta vattnet rinna.

Så när han tvingades skriva under sin ”uppsägning” såg han ingen annan utväg än att söka sig utomlands. Först Island, sedan Sverige. Och nu riskerar han att tvingas flytta efter sommaren om inget händer.

Hur bedömer ni Dzimitris chans att få stanna efter den sista juli, arbetsförmedlingen utland i Linköping?

— Jag kan och får inte uttala mig om ett enskilt ärende, säger handläggaren Pirjo Väänänen. Vi bedömer utländsk icke EU-arbetskraft ur strängt arbetsmarknadsmässiga skäl. Och då gäller det att företaget som söker arbetstillstånd för den som ska arbeta kan motivera varför de vill anställa folk utanför EU.

Stig-Åke Pettersson hittar ingen med sådan kompetens inom EU. Så då får Dzimitry och hans familj stanna då?

— Arbetsgivaren får föra en dialog med oss och komma in med ny ansökan. Vi uttalar oss inte i enskilda fall.