— När Kommun- och Landstingsförbundet gjort sitt är det viktigt att vi som arbetsgivare nu tar ett ansvar, säger Ingela Bergendahl (s) regionråd i Västra Götaland.

Det är majoriteten i personalutskottet i regionen, socialdemokraterna, centern och folkpartiet som beslutat om inriktningen inför årets avtalsrörelse. Utskottet räknar i sitt beslutunderlag med att det innebär att ytterligare cirka 18 miljoner kronor fördelas till Kommunals medlemsgrupper. I paketet ingår också en satsning på lågavlönade i SKTF, Ledarna och SSR. Det tror man ska kosta ungefär fem miljoner kronor.

Men det blir inga merkostnader för regionen. De 23 miljonerna finns redan intecknade i budgeten.

— Vi lägger inte till några extra pengar, säger Ingela Bergendahl.

Åke Mjölnevik, ordförande vid Kommunals sektion på Uddevalla sjukhus, är nöjd med beskedet. Han ser inte de 600 kronorna som något tak.

— Nej absolut inte, utan det är en plattform för de fortsatta förhandlingarna.

Regionledningen gör inga utfästelser om nästa års löneutrymme. Åke Mjölnevik tror att utspelet påverkar även 2006 års löner.

— Om de menar allvar med att se till så att inte de lågavlönade halkar efter ytterligare så måste de ju satsa även nästa år. Annars blir det inget resultat.

Han är tveksam till om det här innebär att Kommunals medlemmar kommer i kapp tjänstemännen.

— Det här är ingen garanti på något sätt. Men det är ändå en förhoppning, en första signal på att man börjar prata om satsningar på de lågavlönade.

I regionens låglönesatsning ingår också att ”golvet” i regionen sätts till 15 000 kronor redan i år för dem med gymnasieutbildning i yrken där arbetsgivaren kräver det. I det centrala avtalet regleras detta först nästa år. Också höjningen av lägstlönen till outbildade, på 13 800 kronor som ska gälla från och med nästa år enligt det centrala avtalet, tidigareläggs till i år. Centralt kom parterna överens om 13 400 kronor i år.

De höjningarna kostar inte mycket för regionen. Enligt Ingela Bergendahl berörs endast cirka 20 anställda av höjningen till 13 800 kronor medan 15 000-kronorsgränsen kan beröra ett hundratal individer, uppger hon.

Kommunal har cirka 13 000 medlemmar anställda i Västra Götalandsregionen.

Ytterligare en lönesatsning i Västsverige är på gång.
Alingsås kommun vill lägga fyra miljoner kronor om året under tre år på att jämna ut löneskillnaderna, skriver Göteborgs-Posten.

En kartläggning av löneskillnaderna i kommunen har gjorts. Den visar, enligt GP, att framför allt undersköterskor och förskollärare har för låga löner i förhållande till andra grupper.