Mäns inställning till föräldraledighet är på väg att förändras. Män mellan tjugo och tjugonio år är betydligt mer positiva till att stanna hemma än de som passerat trettio. Och det är för barnens bästa, inte för jämställdheten.

Det visar en undersökning från Sifo.
Till de positiva hör kommunalaren Roger Strömqvist i Kimstad, Östergötland. Han är lantarbetare, har mjölkat kor och kört traktor. Nu är han arbetslös sedan ett par månader.

Han och Maria har känt varann i två och ett halvt år. För ett år sedan fick de dottern Felicia och nu har de just köpt ett litet hus med sjötomt i Kimstad söder om Norrköping.

En nybildad liten och ung familj och som det verkar helt jämställd där man delar föräldraledigheten.

— Jag tycker det är självklart att dela lika. Jag som pappa är ju lika delaktig i barnet och då vill man ju vara med henne lika mycket, om det är möjligt.

Roger är trettio år och har arbetat inom jordbruk i tio år. Tidigare gick han en utbildning till rörmokare. Senast arbetade han hos en mjölkbonde i närheten som hade cirka 70 kor. På grund av dålig ekonomi och låga mjölkpriser såg han sig tvungen att säga upp Rogers anställning.

Det föll sig så att uppsägningen kom precis när Roger skulle ta sin del av föräldraledigheten.
— Jag letar efter ett nytt jobb och jag är beredd att pröva på nåt annat. Jag har många idéer om vad jag vill göra. Tyvärr är det ju så att det blir mer och mer säsongsanställningar, det blir färre heltider.

Men nu när han är pappaledig ger han all sin tid och sitt intresse åt lilla söta Felicia, elva månader, som han tycker har förändrat livet, inte minst känslomässigt.

— Hemska händelser ute i världen berör mig mer nu än tidigare. Och när jag ser andra barn tänker jag på min egen dotter.

Vad gör du hemma med Felicia?

— Tidigare, när min sambo Maria var hemma, tyckte jag att hon borde hinna göra mycket mer än hon gjorde. Men nu förstår jag hur det är, man hinner knappt med något annat.

Samvaron med lilla Felicia, när hon inte sover, måste ju ske på hennes villkor, konstaterar Roger.

Ja, antingen är det fullt kör eller så sover hon, skrattar Roger.

Att han efter pappaledigheten inte har någon arbetsplats att gå tillbaka till ser han inte som något problem utan som en utmaning, en möjlighet att kanske göra nåt annat.

När solen skiner ute och han sitter där, fullt sysselsatt med att ta hand om sin lilla dotter, kryper det i skinnet på Roger. Då vill han ut och jobba i trädgården, bygga staket mot sjön utanför deras nya hus, eller jaga eller fiska. I vintras körde han Vasaloppet för andra gången.

Medan Roger berättar håller Felicia på att dra ut varenda kökslåda och kollar innehållet genom att riva ut allt på golvet. Det är bra mycket mer spännande för henne än designade dyra leksaker.

Hur ser de på jämställdheten? Är ni en jämställd familj?

— Man kan inte komma ifrån att det finns saker som intresserar Maria och mig mer och annat mindre.

— Jag är glad om jag slipper skifta däck på bilen, säger Maria som just har kommit ur duschen och ska iväg till jobbet på macken.

— Och jag tvättar helst inte kläder, men vi lagar nog mat lika mycket, säger Roger.

Utredaren Karl-Petter Thorwaldsson, som arbetar med en ny föräldraförsäkring på regeringens uppdrag, ska föreslå en isländsk modell, som innebär att mammans och pappans ledighet ska öronmärkas med varsin tredjedel, och resten delas fritt.

Mot detta står Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström som vill individualisera den: det vill säga att rätten till föräldraledighet inte ska kunna överlåtas på någon annan. Vad tycker ni i den frågan?

— Båda förslagen är dåliga. Måste vi ha ett sånt förmynderi i Sverige? Det ska vara helt fritt att bestämma detta inom familjen. Två vikta månader kan vi acceptera. Det handlar ju om ekonomin. Fick vi 100 procent i ersättning vore det en annan sak. Höj ersättningen i stället. Det tycker både Roger och Maria.

Snart är dock Rogers och Marias föräldraledighet slut. Och just i skrivande ögonblick kommer nyheten att Felicia fått plats på förskola i Kimstad redan i maj.

Nu fattas bara ett jobb för Roger också.
Vid sidan av är Roger också fackligt aktiv och sitter med i Kommunals branschråd för jordbruket.

— Det är viktigt att lantarbetare i Kommunal är fackligt aktiva, anser Roger. Annars försvinner yrkesgruppen helt i den stora fackliga familjen.