Som ofta riskerar Kommunals medlemmar att drabbas hårdast.

— Det är klart att vi kommer att få ta den värsta stöten, säger Marianne Lindberg, sektionsordförande hos Kommunal i Piteå.

Bakgrunden till de nya varslen är ytterligare neddragningar av antalet vårdplatser på länets fem sjukhus. Just Piteå Älvdalens Sjukhus blev av med 25 vårdplatser för ett år sen. Då ledde det till att 25 underskötersketjänster försvann, utan att uppsägningar behövdes.

Nu finns förslag på att skära bort ytterligare 25 platser. Totalt ska 85 vårdplatser bort i landstinget i den här omgången, enligt det förslag som ligger.

– Det är flest i Piteå, men vi har sagt inför den här diskussionen att vi i Piteå inte ska behöva göra något annat än vad man genomför i Kalix eller Kiruna, säger Marianne Lindberg.

Något som talar för att sjukhuset i Piteå kan drabbas värst är att övertaligheten är stor på sjukhuset, redan i dag.

Än så länge är landstingets planer bara preliminära. Förhandlingar ska inledas snarast. Ledningen tycks vilja skynda fort fram.

-Vi har ett uppdrag att de nu pågående förändringarna också ger en besparingseffekt under detta år. Med tanke på uppsägningstiderna ska vi ha ett relativt högt tempo i det här arbetet, säger personalchef Lennart Moberg i det pressmeddelande landstingsledningen skickade ut den 20 april då planerna blev offentliga.