Det säger överläkare Kia Melin på Karolinska sjukhusets Ewa-enhet. Den ingår i Beroendecentrum Stockholm och tar emot kvinnor som behöver hjälp för att de dricker för mycket.

Om jag misstänker att jag dricker för mycket, vad gör jag först?

— Anteckna under en vecka eller en månad vad du dricker, hur mycket och hur ofta. Kolla sedan om du är i riskzonen. Gå till exempel in på nätadressen www.systembolaget.se Klicka på länken ”Alkohol och hälsa” och sedan ”Alkoholprofilen”.

— Läs också gärna boken ”Lev gott med eller utan alkohol” av Katarina Johansson och Peter Wirbing. Hon är journalist med inriktning på beroendeproblem, han är terapeut vid Beroendecentrum. Boken är lättläst och innehåller massor med råd om vad man själv kan göra för att få ned sitt drickande. Som att ta en vit vecka eller månad, känna efter om man då mår bättre och handla därefter.

Nåväl, jag vet att jag dricker för mycket och klarar inte av att själv göra något åt det?

— Ta hjälp! Man kan vända sig till sin vårdcentral och berätta för doktorn där hur det står till. Han eller hon slussar dig vidare. Men om du inte vill söka på ”din” egen vårdcentral kan du självklart också ringa direkt till en alkoholmottagning typ Beroendecentrum. Ewa är inriktad på kvinnor med barn under 18 år hemma eller som är i fertil ålder. I Stockholm finns också privata mottagningar, som Maria Beroendecentrum AB. De tar emot kvinnor i alla åldrar.

Vilka kvinnor kommer till er?

— De flesta är duktiga, dubbelarbetande och i 40-50-årsåldern. De sköter jobb, hem och familj och har stora krav på sig själva. Problemen har ofta börjat med att de velat stressa av och belöna sig själva. De kan dricka en eller två flaskor vin på kvällen och gå till jobbet nästa dag. De är ofta deprimerade och har förstått att de behöver hjälp.

— I botten finns de ändrade vanorna i samhället. Förr var det inte accepterat att kvinnor drack. Men i takt med den allmänna frigörelsen och att vi mer och mer blir en del av Europa tar nu många ett glas vin till maten på vardagen eller ses på lokal efter jobbet. Eftersom helgdrickandet är oförändrat ökar den totala konsumtionen. Dessutom har lådvinerna bidragit till ökat drickande.

Vilken hjälp får man på Ewa?

— Vårt team med läkare, sköterskor, familjeterapeut och psykolog behandlar utifrån var och ens privata situation. Först med mediciner och öronakupunktur för att dämpa suget, sedan med samtal för att stärka patientens vilja att bryta mönstret. Vi har efterbehandling mot återfall och grupper för barn, vars mammor dricker för mycket.

— En ny metod är att vi gör intervjuer med kvinnorna om deras relationer till omgivningen och hur alkoholen påverkat de relationerna genom åren. De intervjuerna ger mycket.

— Rent allmänt är behandlingarna inte så strängt inriktade på total nykterhet numera. Kan vi hjälpa kvinnor till fler nyktra dagar och till att fungera bättre på jobbet och hemma är mycket vunnet. Förändring för gott åstadkommer man ju bäst när den kommer inifrån! Men självklart måste vi ta hänsyn till medicinska fakta. Ofta hjälper inget annat än att bli helnykter för att bevara hälsan.

Hur fungerar de olika medicinerna mot alkohol?

— Antabus är en spärrmedicin. Man blir sjuk om man dricker samtidigt som man tagit den. Medan de nyare Revia och Campral dämpar suget genom att blockera delar av hjärnans belöningssystem. De har få biverkningar och fungerar bra. Campral är ”snällare”, man blir möjligen lite dålig i magen. Revia kan ge huvudvärk och yrsel. Gemensamt för Antabus och Revia är att de frestar på levern. Man måste alltså tåla medicinering.

— I USA har man nu också tagit fram tabletten Acomplia som verkar lovande. Den har effekt mot övervikt men hjälper också mot alkoholism, rökning och högt blodtryck.

Kan vem som helst be att få tabletter utskrivna av sin doktor?

— Tanken är inte att man bara ska få ett recept på medicin om man har problem. Även om du går till din husläkare bör han eller hon göra en bedömning av hur du har det ställt och sedan följa upp dig. Medicinerna bör alltså kombineras med annan behandling.

Vad tycker du om att ett glas vin om dagen påstås vara jättebra för hjärta och kärl?

— Visst kan ett glas ha de effekterna. Men jag kan förstås inte rekommendera det till ”våra” kvinnor. Läkare bör över huvud taget inte göra det utan att först kolla upp sina patienter. Många kvinnor döljer ju att de har problem och kan heller inte hålla sig till ett glas om dagen.

Vad tror du om framtiden?

— Drickandet ökar upp till ”EU-standard”. Därmed får vi också se fler alkoholskador som levercirros, förutom skadliga effekter i övrigt. Det blir ett större ansvar för den enskilda individen, som måste fråga sig: ”Hur mycket dricker jag? Är det farligt?” Som vanligt kommer de svaga grupperna att ta mest stryk. Därför är det också viktigt att samhället förebygger med information i skolorna och att man ställer upp med hjälp. Flera kvinnor kommer att besöka oss här på Ewa!

— Vi har i alla fall ett lovande projekt i gång för att följa upp gravida kvinnor, som får fylla i formulär om sina alkoholvanor på mödravårdscentralerna. Sedan skickas uppgifterna till familjesociala mottagningen för gravida missbrukare. På så vis fångar vi upp dem som är i riskzonen och som riskerar att föda barn med skador.