Svenskar över 15 år dricker idag i snitt tre liter mer ren alkohol om året än när vi gick med i EU i mitten av 90-talet. In alles häller vi i oss i genomsnitt 10,7 liter ren alkohol om året.

Allra mest dricker vi mellan 18 och 29 års ålder. Kvinnornas konsumtion överlag är ungefär 40 procent av männens. Men det gäller inte de allra yngsta. Där håller tjejerna på att komma i kapp killarna.

Kvinnornas topp är i 20-21-årsåldern. Sedan sjunker konsumtionen för att åter öka kraftigt vid 40, särskilt vindrickandet. Mellan 50 och 70 år konsumerar kvinnorna minst alkohol. Men det senaste året har just denna grupp ökat sitt drickande mest. En del av förklaringen är lådvinet och fler utlandsköp, tror expertisen.

Övriga EU:s alkoholsnitt är ungefär 12 liter. Dit är det alltså inte långt, när vi nu kan handla utomlands till lägre priser än hemma och ta med oss nästan hur mycket som helst. Lägre alkoholskatt diskuteras också. Enligt en ny rapport från alkoholforskaren Håkan Leifman säljer Systembolaget bara en tredjedel av den alkohol som konsumeras i de svenska hemmen.

I statistiken har man gjort en uppskattning av Systembolagets försäljning, införsel från utlandet, krogdrickande, så kallad svartsprit och hembränning.