Alar 95 — tidigare 85 – är ett av de medel som det tidigare Lantarbetareförbundet kämpade hårt för att stoppa, och en tid var det också förbjudet i Sverige. Den verksamma kemikalien i Alar 95 heter Daminozide, och medlet används på krukväxter och utplanteringsväxter för att reglera tillväxten, så att krysantemum, petunior, penséer och andra blommor blir kompakta och låga.

Nu finns det med på EU:s lista med godkända bekämpningsmedel/växtskyddsmedel. Sverige och en del andra länder röstade emot, men fler röstade för.
Ytterligare fem ämnen har kommit in på EU:s lista:

Klortoluron, ingår i ogräsmedel som hittills inte har använts i Sverige.

Klortalonil, ett svampdödande ämne som ingick i bl a produkten Bravo, men förbjöds i Sverige 1992. Det krävs en ansökan om någon vill använda det i Sverige igen.

Cypermetrin, ett insektsgift som finns i ett femtontal produkter och är godkänt i Sverige.

Tiofanatmetyl, ett svampdödande ämne som ingår i produkten Topsin WG. Sverige röstade emot att det skulle godkännas. Används på frukt och prydnadsväxter och på golfbanor. Har visat sig påverka fortplantningen i djurförsök.

Tribenuron, ämne i ogräsmedel i spannmålsodling, godkänt i Sverige. Finns i Express 50 T och Harmony Plus 50 T.

Eva Pålsson, regionalt skyddsombud i Skåne, säger att Alar 95 fortfarande används i branschen.

– Jag är orolig för de långsiktiga effekterna, även om människor utsätts för små doser. De som besprutar kanske är medvetna om risker och skyddar sig, men de som kommer in efteråt, de vet inte alltid så mycket.

Två handelsträdgårdar i Skåne som Kommunalarbetaren talat med bekräftar att de använder Alar.

– Men vi har nog minskat förbrukningen till en fjärdedel jämfört med tidigare, säger Per Olsson på Vä Handelsträdgård utanför Kristianstad. Vi försöker i stället påverka tillväxten genom att variera temperaturen i växthusen.