Det är beräkningen för förändringar av den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI:n, regeringen vill ändra på. SGI:n är det som styr hur stor sjukpenningen och föräldrapenningen blir. Hittills har SGI:n för arbetslösa räknats upp varje år utifrån löneutvecklingen på ens yrkesområde. Nu föreslår regeringen, med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet, att i stället inflationen ska ligga till grund för hur SGI:n ska räknas upp. Det mått som ska användas är Konsumentprisindex, KPI, som de senaste två åren i princip legat helt stilla när inflationen varit obefintlig.

Förslaget, som ska antas av riksdagen i maj, kan innebära att ersättningen för arbetslösa som är sjuka eller föräldralediga, i framtiden står helt stilla under flera år. Bara vid inflation kommer ersättningen att räknas upp.

— Du kan aldrig få din SGI sänkt men den kan stå stilla. Det som har varit problematiskt tidigare är att det inte har varit så enkelt att följa löneutvecklingen. Det har slagit väldigt olika i olika delar av landet. Nu blir det lika för alla som är i samma sits, säger Susanne Mattson, departementssekreterare på socialdepartementet.

Motiven för förändringen är, förutom ökad likabehandling, att spara pengar. I propositionen står det att man räknar med minskade socialförsäkringskostnader som en följd av förslaget. Dessutom minskar försäkringskassans administrativa kostnader när det blir betydligt enklare att räkna om SGI.

För personer som har anställning blir det inga förändringar.
Som mest kan man få 521 kronor/dag som arbetslös och sjukskriven. Taket gör att de nya reglerna bara berör dem som har lägre ersättningsnivåer. Kommunal är ett av de fackförbund som har flest medlemmar som berörs av de nya reglerna.

— Vi tycker inte att det är jättebra. Men samtidigt har vi inga andra förslag. Det är svårt att föreslå något som är resurskrävande för Försäkringskassan samtidigt som det finns så mycket annat som är angeläget för Försäkringskassan att göra, säger Rolf Andersson, enhetschef på Kommunals välfärdsenhet.

Kommunal påpekade när man tillfrågades om förslaget att det är viktigt att regeringen följer upp hur det slår mot dem som är arbetslösa och sjuka. Någon sådan uppföljning är inte planerad, enligt Susanne Mattson på socialdepartementet.

De nya reglerna föreslås börja gälla från och med den 1 juli i år.

I samma proposition finns andra förslag på området:

• Livräntan vid arbetsskada får ett slags värdesäkring. I dag ligger lönestatistik och beräknade löneförhöjningar till grund för Försäkringskassans sätt att beräkna livräntan. I fortsättningen ska livräntan räknas om årligen utifrån ett särskilt tal som tar hänsyn både till inkomstförändringar och till prisutveckling. I och med detta räknar regeringen med förkortade handläggningstider för livränteärenden. Det här ska enligt förslaget gälla från och med kommande årsskifte.

• Egenföretagare ska i fortsättningen också kunna få sin SGI omräknad, det har inte varit möjligt tidigare.

• De som får ekonomiskt stöd enligt avtal på arbetsmarknaden, till exempel från Trygghetsrådet, ska inte kunna få sänkt SGI under den tid stödet betalas ut, även om inkomsten har minskat.