Fagforbundet, Kommunals systerförbund i Norge, arbetar aktivt mot privatisering av offentliga jobb.
Striden gäller allt ifrån den statsägda järnvägen och vattnet till kommunal äldreomsorg, simhallar och biografer.

Tågen i Norge stod stilla några timmar en dag i december, liksom tunnelbanan och spårvagnarna i Oslo. Det var en protest mot stortingsbeslutet att konkurrens-utsätta järnvägen. Diskussionen om privatisering är levande och stark i Norge och blir en viktig fråga i stortingsvalet i höst.

”För välfärdsstaten” heter en anti-privatiseringsrörelse som startade hösten 1999 där Fagforbundet är störst bland de trettio-tal organisationer som är med och som har över en miljon medlemmar. Här finns också brukarorganisationer och kommuner.

”Det är inte acceptabelt att privat rikedom och offentlig fattigdom utvecklas sida vid sida där rikedomen är större än någonsin”, står det på organisationens hemsida. ”Där det offentliga släpper taget ökar ojämlikheten, klasskillnaderna och den sociala nöden”.

Arne Halaas är facklig företrädare på Fagforbundets Osloavdelning, och berättar hur facket tillsammans med den politiska oppositionen, Arbeiderpartiet och Sosialististisk Venstreparti, försöker stoppa privatiseringar i det borgerligt styrda Oslo.

— Bara hälften av sjuk- och ålderdoms-hemmen i Oslo drivs av kommunen, men de flesta privata drivs å andra sidan av stiftelser eller organisationer som Frälsningsarmén, berättar han. Det är inte dem vi vänder oss emot, det är när stora företag med vinstintressen vill ta över.

Sen 2001 har Norge styrts av en borgerlig regering som har genomfört privatiseringar och konkurrensutsättning av kommunala och statliga arbetsplatser. Tillsammans med ekonomiska nedskärningar har det lett till att antalet anställda i offentliga sektorn nu minskar för första gången sen kriget.

Mycket liknar utvecklingen i Sverige: kommuner som delar upp sig i beställare och utförare, som ett första steg till att lägga ut kommunala uppgifter på företag.

Det är framför allt i Oslo som privatiseringen syns; i sektorer som mat, tvätt och hemhjälp för handikappade och gamla. All sophämtning i Oslo är privat.

Men striden gäller också kommunala simhallar och biografer. Kundval inom hemtjänsten prövas också i en kommundel. Arne Halaas är kritisk:

— Den privata firman kan erbjuda extratjänster och ta betalt för det. Bara de gamla med tjock plånbok har råd. Det här leder till orättvisor, alla pensionärer har rätt till en god ålderdom.

Facket och ”För välfärdsstaten” verkar ha en majoritet av norrmännen med sig i försvaret av offentlig sektor. I en färsk undersökning säger två tredjedelar att de hellre vill se en satsning på offentliga lösningar inom omsorg, sjuk- och hälsovård liksom barnomsorg. Och bland den majoritet som säger sig se att gemensamma lösningar minskar, liksom politiskt inflytande, tycker 74 procent att detta är en olycklig utveckling.