LO och Europafacket har kämpat hårt för att stoppa kommissionens förslag till direktiv. Enligt förslaget skulle hemlandets lagar och avtal gälla för de företag och anställda som tillfälligt, kanske under ett år eller längre, utför tjänster i ett annat EU-land.

Förslaget kan leda till social dumping enligt fackföreningsrörelsen, socialdemokraterna och vänsterpartierna i Europa.

Flera länder har också velat ha undantag i direktivet för hälso- och sjukvården och andra tjänster som utförs av statliga monopol.

Frankrike och Tyskland fick med stöd av Belgien och Sverige ministerrådet att förklara att förslaget måste göras om. Ett nytt förslag väntas komma från kommissionen lagom till den svenska valrörelsen nästa år.

Det nya förslaget till tjänstedirektiv kan bli en svensk valfråga. De borgerliga partierna med moderaterna i spetsen försvarade in i det sista det förslag till direktiv som nu har stoppats. Fackets protester emot förslaget hindrar enligt de borgerliga partierna ökad tillväxt i Europa.

Erland Olausson säger att LO ser stora fördelar med ett tjänstedirektiv. Han ser nu fram emot ett nytt förslag som inte hotar att slå sönder de lagar och avtal som finns på arbetsmarknaden i EU-länderna.

– Vi ska försöka påverka kommissionen så att ursprungslandsprincipen ersätts med värdlandsprincipen när det gäller villkoren på arbetsmarknaden, säger han.

I kommentarer till ministerrådets beslut sägs taktiska skäl ligga bakom. Annars riskerade väljarna i Frankrike och andra medlemsländer att rösta nej till förslaget till ny EU-konstitution. ( I Sverige planeras ingen folkomröstning om konstitutionen ).

– Jag struntar i skälen till att göra om förslaget till tjänstedirektiv. Det viktiga för mig är att demokratin fungerar, inte varför ministerrådet lyssnar till folkets mening, säger Erland Olausson.