På Island får barnen se pappa minst tre månader
Islands män är mest pappalediga i hela världen. Men det är inte enbart ett fritt val -- lagen har öronmärkt tre månader för papporna.
Det har fått följder för en mansdominerad arbetsplats som Reykjaviks brandförsvar.
För fem år sedan fick papporna på Island bara vara hemma med sina barn i två veckor i samband med barnets födelse. I dag ”måste” de vara pappalediga i minst tre månader, den tiden går inte att lägga över på mamman. Tar papporna inte ut dem fryser de inne.
När den första pappamånaden infördes 2001 blev det mindre kris på Reykjaviks brandstation som hade många nyblivna pappor. Akutlösningen blev övertidsarbete för dem som fanns på jobbet. Vilket förstås inte höll i längden, för att klara pappaledigheterna fick de anställa fler brandmän.
– Det var en helt ny situation för oss. Vi hade aldrig behövt tänka på sånt — det var ju bara kvinnoverksamheter som behövt göra det. Men eftersom alla män utnyttjade sin rätt att ta pappaledigt behövde vi ställa om i verksamheten. Vi behövde ökat anslag för att kunna anställa fler, säger Halldor Halldorsson, ekonomichef på brand- och räddningstjänsten i Reykjavik.
Reaktionerna mot kravet på ökade anslag för att så många brandmän var hemma med sina barn utmynnade i satirbilder som gick ut på att brandmästaren skulle dela ut kondomer till sina mannar. Samt att de skulle ”hålla ordning på sina slangar…”.
– Men lagen har haft betydelse för hur vi ser på föräldraledigheten. Nu är det mer självklart att papporna ska vara hemma. Förr var det otänkbart — det var mammornas sak. Idag är det helt annorlunda, säger Halldor Halldorsson.
Förändringen i den isländska föräldraförsäkringen gick fort. Mellan 2001 och 2003 infördes en pappamånad per år i föräldraförsäkringen som nu totalt är nio månader lång där mamman och pappan har en tredjedel var medan en tredjedel kan delas upp som föräldrarna själva önskar. Nästan 90 procent av papporna stannar hemma i minst tre månader.
Den isländska modellen har två syften. Att ge barnen rätt till båda sina föräldrar och att främja jämlikhet mellan könen.
Halldor Halldorsson på Reykjaviks brandstation ser som arbetsgivare dessutom andra vinster med en modell som underlättar att få en bra fördelning mellan arbete och familjeliv.
– Om man ser det i ett längre perspektiv tror jag att vi får starkare personal som blir mer av helhetspersoner — bättre brandmän helt enkelt. Om man har personal som har jämvikt i sina liv får man också bra personal. Vi vill inte ha folk som jobbar tills de sliter ut sig.