Det säger Kommunals förste vice ordförande Lars-Åke Almqvist i en kommentar till Riksbyggens beslut att sälja dotterföretaget Riksbyggen Serviceboende AB.

För 15 år sen gav sig Riksbyggen in i äldre- och handikappbranschen, när det första boendet Lindögården i Västervik startade. I dag driver Riksbyggen 25 boenden runt om i landet, från Umeå i norr till Kalmar i söder, med cirka 1600 anställda.

– Vi har haft ett bra samarbete med Riksbyggen centralt, säger Kenneth Jönsson, ombudsman på Kommunals förbundsexpedition. Företaget har haft en positiv syn på samarbete med facket, och vi var i färd med att förhandla fram ett samverkansavtal.

Lars-Åke Almqvist har suttit i bolagets styrelse som Kommunals representant sen förra sommaren, och han har en positiv syn på Riksbyggens insatser:

– De har aldrig gått in och lagt för låga anbud för att få ett uppdrag, och de har varit måna om sin personal.

För bara några veckor sedan blev det klart att ett annat svenskt företag i branchen, Attendo Care, sålts till det brittiska Bridgepoint. Riksbyggens marknadsdirektör Göran Crona bekräftar att branschen är inne i en tid av förändringar:

– Vi hade att välja mellan att växa genom att köpa upp andra företag, kanske gå ihop med någon annan aktör, eller sälja. Man ska vara riktigt stor eller riktigt liten, för att vara framgångsrik. Nu har vi valt att återgå till vår kärnverksamhet, att bygga och förvalta.

Till sommaren hoppas Göran Crona att det ska bli klart vem som köper Riksbyggens serviceboende.
– Både för de boende och för personalen vore det bra om frågan vore avgjord före sommaren, säger han.