Socialdemokraternas Marita Ulvskog startar sitt nätverk ”Feministas” och Gudrun Schyman väntas presentera en ny feministisk plattform eller rentav ett nytt parti.

Marita Ulvskogs nätverk ska kämpa för kvinnors löner och makt, och mot våldet mot kvinnor. Diskussionerna ska främst föras via en e-postlista, men möten, seminarier och aktioner planeras också. Behövs ett nätverk när s-kvinnor finns?

– Jag är ju s-kvinna själv men tycker det är en poäng att Feministas är ett öppet nätverk, säger Marita Ulvskog. Man kan engagera sig i det utan att behöva ta ställning till ett helt partiprogram och utan att vara medlem. En del tycker att det känns bättre att gå in i ett nätverk och driva ett antal mer avgränsade frågor i det. Feministas svarar mot det behovet.

För ett år sedan antog socialdemokraterna ett feministiskt strategidokument. Nu vill s-kvinnorna granska vad som gjorts. Nalin Pekgul, ordförande i s-kvinnor, leder den grupp som har tillsatts.

– Det förekommer att unga kvinnor motarbetas, blir besvikna och lägger av med politik, säger hon. Kanske var kvinnorna i den äldre generationen mer beredda på att möta motstånd, än de yngre är idag. Det räcker inte med att anta ett dokument och göra uttalanden. Man måste leva upp till det också.

Om ett år ska gruppens utvärdering vara klar.
Också Marita Ulvskog, nybliven partisekreterare, tycker granskningen behövs:

– Det är bra. Sen vi skrev in feminismen i partiprogrammet för fyra år sedan har det hänt alldeles för lite.

Även Kristdemokraternas kvinnoförbund kritiserar sitt parti för passivitet. I ett brev skriver förbundets ordförande att kd-ordföranden Göran Hägglund måste bli bättre på att ta del i kvinnofrågorna och lyfta fram dem i den borgerliga alliansen — annars kommer debatten att domineras av Marita Ulvskog och Gudrun Schyman.