Er ungerska syren är en härdig tre-fyra meter hög buske som har mörkvioletta blommor i juni-juli med en svag men angenäm doft. Bladen är stora och friskt mörkgröna.

Eftersom syrenen är starkväxande lämpar den sig nog bättre att få växa fritt, men visst kan man klippa till den! Det gäller att börja i tid och var inte blyg med sekatören. Skär ned plantorna senast året efter planteringen till minst hälften, för att förgreningen ska komma igång ordentligt. Busken skjuter gärna meterlånga skott, som måste skäras tillbaka. Sedan höjer ni häcken någon decimeter årligen upp till slutlig höjd. Tänk på att häcken bör vara bredare nertill för att se bra ut.

Vill ni ha er häck som friväxande beskär ni bara lätt första året efter planteringen. Kommande år ska beskärningen vara obetydlig eller upphöra helt. Efter några års tillväxt kan man börja med lite föryngringsbeskärning genom att ta bort några av de äldsta grenarna. Detta ger plats för nya friska grenar.

En friväxande häck tar betydligt mer utrymme och blir inte lika tät som en klippt. Däremot får man njuta desto mer av alla blommorna och den härliga doften. Syrener i allmänhet brukar jag rekommendera att man beskär efter blomningen. Vid större ingrepp fungerar tidig vår eller sen höst utmärkt.