Ulla Rasmussen har arbetat som vårdbiträde inom hemtjänsten i Farsta/Sköndal i sydöstra Stockholm sedan 1999. Hon har nyligen gått en tvådagars hygienkurs, som det är meningen att alla som arbetar inom den kommunala hemtjänsten i Stockholm ska gå.

Vi följer med Ulla Rasmussen hem till Paulina Wiesler. Hennes lägenhet är i exemplarisk ordning, ljus och trevlig. Men Ulla betonar vikten av att man ändå tänker på hygienen. Även om det ibland krävs både takt och ton att förklara för pensionären att man inte bär handskar och förkläde för att det är smutsigt eller ohygieniskt hemma hos dem.

Momenten är alltså ganska få, och därför lätta att komma ihåg. Och heller inte särskilt omständliga att genomföra. Grunden är:

• Ringar, armband och klockor samlar bakterier och ska tas av.

• Använd engångsförkläden i plast.

• Sprita händerna noggrant efter varje enskilt arbetsmoment.

• Släng handskar och förkläden efter användandet. De får ej återanvändas!

Det är också viktigt att man utför arbetet i rätt ordning:

Börja med sovrummet, till exempel med att bädda sängar.

Därefter badrum och hygienarbete. Använd plasthandskar.

Sedan ska engångsförklädet bytas innan man tar sig an köket.

Förklädet ska bäras vid allt hygienarbete som dusch och toalett. Men ska också användas vid disk och städning så att man skyddar sina egna kläder.

— Det känns mycket fräschare när man går från ett besök och tar av sig och kastar förklädet. Ens egna kläder känns renare, konstaterar Ulla.

Att sprita händerna riktigt är en konst.

— Vi fick först göra det ”som vanligt” och sen titta under fluorescerande ljus för att se hur många bakterier som ändå fanns kvar. Man måste göra det mycket noga och omsorgsfullt. Och använda rikligt med sprit.

På kursen fick de lära sig att den lilla flaskan med 150 ml handsprit som varje vårdbiträde har i fickan ska ta slut på två dagar.

Händerna ska lufttorka när man har använt den speciella handspriten i form av en gel, som inte torkar ut händerna. Att lufttorka händerna är också bra då man slipper använda stora mängder papper att torka händerna på. Det är bra både för miljön och för pensionärernas plånbok. Att använda vanliga handdukar gör man inte.

Disk ska till exempel torka i diskställ.

— Det här är egentligen självklara saker, men man får inte slöa till och börja slarva.

Och det är viktigt att arbetsgivaren inte snålar, utan att det alltid finns sprit, förkläden och handskar att hämta, säger Ulla Rasmussen.

Stockholms stad har satsat extra pengar på utbildningen, som en del i kampen
mot de multiresistenta stafylokockerna, MRSA, som härjar inom vården. I Stockholms län har ökningen av antalet fall under 2004 varit större än i övriga landet.

Kerstin Mannerqvist är hygiensjuksköterska vid Statens Smittskyddsinstitut, SMI, och en av de inblandade i utbildningen.

— Det är oerhört viktigt med goda hygienkunskaper också inom hemtjänsten. Inte minst med tanke på att många gamla idag växlar mellan att vårdas på sjukhus och hemma, säger hon.

Det man får lära sig på kursen är baskunskaper viktiga för alla som arbetar inom vården.
— Vi lär ut absolut nödvändiga och grundläggande kunskaper. Det handlar om få moment som är lätta att utföra. Men, det är oerhört viktigt att de utförs — och att de utförs på rätt sätt, betonar Kerstin Mannerqvist.