Rose-Marie Nilsson, Kommunals sektionsordförande i Sunne, tog i slutet på förra året kontakt med Kommunalarbetaren med orden: Så här får det inte bara gå till. ISS, som tidigare städade i Sunnes kommun i Värmland, hade förlorat kontraktet till Sodexho. Sodexho tog inte över de 23 städarna utan beslöt att utannonsera jobben i lokalpressen.

— Det är inget konstigt. Alla företag söker efter folk på det viset. Vi har ingen skyldighet att ta över personalen, säger Walter Westberg, platschef för Sodexho i Värmland till Kommunalarbetaren.

Han hänvisar till att städföretaget ISS tidigare hade hand om städningen och att det således rör sig om en andrahandsentreprenad.

— Jag har rätt att titta igenom vilka anställda som passar mig, säger han.

Han berättar att Sodexho fick 100 svar på annonsen. Han intervjuade 60 och anställde 20.

— Vissa brydde sig inte om att söka, vilket de borde ha gjort, annars får de inte stämpla som arbetslösa, säger han.

Marianne Bjälveryd var en av dem som sökte fortsatt arbete hos Sodexho men aldrig blev erbjuden något. Nu vikarierar hon på daghem. I november blev det sex timmars arbete och i december 30 timmar. Som städare uppnådde hon en heltid, huvudsakligen på en skola.

Enligt Kommunals sektionsordförande Rose-Marie Nilsson var det bara en av de tidigare 23 städarna som fick fast jobb inom Sodexho. De flesta gick ut i ren arbetslöshet.

— Så var det inte alls, säger chefen Walter Westberg. Bara tre anställda har kommit från andra håll än kommunen och ISS.

När Kommunalarbetaren talade med honom kom vi fram till följande: Alla städare, som valts ut, är provanställda i sex månader. Inga som har fått arbete har en heltidstjänst. Av de 20 som har fått arbete är 12 timanställda. Timanställningarna varierar. Det kan vara två timmar eller mer dagligen. Eller bara två timmar i veckan.

De som blev arbetslösa hade arbetat länge åt kommunen, över 20 år, ja till och med 30 år. Marianne är bara en av dem.

”Hur skulle du reagera själv om du plötsligt stod där utan arbete eller bara fick två timmars arbetstid i veckan?” frågar jag Walter Westberg.

— Så är det ju i dagens samhälle. Ingen vet om man sitter säkert på ett jobb hela tiden. Städarna som har fått arbete har accepterat de här villkoren. En del vill inte ha mer arbetstid, de är nöjda, säger han.

De städare Kommunalarbetaren har talat med vill inte alls ha det så, varken de som är arbetslösa eller de som sitter vid telefonen och väntar. Ett stort antal har tidigare haft fasta heltidstjänster. Gemensamt för dem är dock att de är rädda att ställa upp i tidningen.

— Du skriver väl bra nu, så att Sodexho ger oss mer jobb, säger en av dem.

Rose-Marie Nilsson, Kommunals sektionsordförande, finner inte ord för hur städarna behandlas. Hon berättar att det finns de som har fått sitta hemma och vänta på att Sodexho ska ringa och erbjuda dem några timmars städning då och då.

Sodexho ringer klockan sex på morgonen och då är städarna beredda att åka ut, även om det bara gäller några timmar i månaden. De kan sakna jobb under tre veckor och så ska de plötsligt städa på fem ställen på tre timmar, förutom den tid det tar att resa mellan platserna. Eller också får de åka ut för att städa en och en halv timme.

Dessutom kan städarna inte tacka nej, för då anses de inte stå till arbetsmarknadens förfogande och får därmed inte ersättning från a-kassan. Rose-Marie Nilsson visar en pärm på anställningsbevis.

Flera av städarna som Sodexho har provanställt är födda i början av 80-talet och det rör sig om små deltidstjänster, till och med en tjänst på endast 8,75 procent. Detta är i december.

När Kommunalarbetaren ringer till Sodexho igen i januari berättar Walter Westberg att nu är tiden för provanställning slut och alla städarna är fast anställda utom en. Antalet städare är nu 18. Ingen har dock heltidstjänst.

— Alla är så nöjda och glada och tycker att det är så roligt att arbeta hos oss, säger Walter Westberg.

Vad tycker då kommunen som har beställt städningen?

Kommunalrådet Karl-Johan Adolfsson, centern, säger att Sunne lade ut städningen på entreprenad för att gynna företagsamhet och konkurrens. Han vill inte ha någon klausul om att ett företag ska överta personal från ett annat företag.

— Då blir det inte fri anbudsupphandling, säger han och påpekar att även om vissa städare inte fick jobb, blev det ju andra som fick det.

När ISS fick städningen för några år sedan tog företaget över kommunens personal. Stressigare, ja, det blev det för städarna med större ytor att städa på kortare tid. De försökte dock acceptera situationen. Tio städare hade heltid. Det fanns inga timanställda utom vikarier.

Kommunen var dock inte helt nöjd.

— Det blev en massa gnissel i början och det berodde inte enbart på ISS, anser Karl-Johan Adolfsson.

— Kommunen hade inte kunskap nog att beställa och peka på vilken kvalité som var önskvärd. Samtidigt som ISS endast levererade vad som var beställt. När det inte blev städat föll det tillbaka på oss som beställare, säger han.
Rose-Marie Nilsson på Kommunals sektion tycker att kommunen kommer undan för lätt.

— Det är klart att om kommunen beställer mindre städning blir det smutsigare. Kommunen har ett stort ansvar, men det blev städarna som fick klagomålen under ISS-tiden, när det inte var rent. Vissa städare stannade kvar och fortsatte att städa trots att deras arbetstid var slut. Jag fick uppmana dem att gå hem och inte arbeta gratis.

När kommunen förra året valde det billigare Sodexho, ställdes Kommunal inför fullbordade fakta och stämde kommunen för brott mot MBL, medbestämmandelagen. För detta har de fått kompensation med en halv dags utbildning/information för arbetsplatsombud.

Fotnot: Sodexho är ett franskt företag med över 300 000 anställda runt om i världen. Det grundades 1966 och serverade ursprungligen mat på lyxkryssningsfartyg.