– Vi har beslutat att köra. Det betyder att vi bildar ett nytt yrkesförbund, säger Anders Cederberg, brandförman i Stockholm.

Under onsdagen träffades nyckelpersoner inom storstadsregionernas brandkårer för att dra upp riktlinjerna för ett eget yrkesförbund. Det nya förbundet kommer att startas så snart som möjligt, med Stockholm-Göteborg-Malmö som lokomotiv för övriga landet.

Nästa fredag den 25 februari räknar Anders Cederberg med att villkoren för det nya fristående fackförbundet ska vara mer konkreta och redo att presenteras för brandmännen. Det handlar bland annat om villkor för medlemskap och olika slags försäkringar.

– Så länge Kommunal äger kollektivavtalet får vi sköta förhandlingarna lokalt med någon sorts hängavtal. Men när alla brandmän lämnat Kommunal måste de också släppa kollektivavtalet. Den processen får vi leva med, man får inte ett levande förbund över en natt. Det kan ta ett eller två år innan det kan fungera fullt ut, säger Anders Cederberg.

Att brandmännen utgör en ganska liten yrkesgrupp (cirka 6000 heltidsanställda) i Sverige tror han inte spelar någon roll. Storleken på ett förbund är inte avgörande för hur väl de lyckas arbeta för sina medlemmar, menar han:

– Jag tror det viktigaste är att man har gemensamma mål och på sikt tror jag att vi skulle få med oss samtliga brandmän i landet. Vi vill stå utanför LO och vi vill vara opolitiska. Ju större ett fackförbund är desto mer makt har ledningen och med mycket makt hamnar man vid samma bord som beslutshavarna.

Så poängen är inte att bli kvitt de lågavlönade kvinnorna inom Kommunal som fick en större del av lönekakan i förra avtalsrörelsen?

– Nej, så är det inte. Vi missunnar inte någon i Kommunal en lönekrona. Och vi kan inte heller lova fler kronor i lönekuvertet i det nya förbundet. Vad vi kan ge är tillhörigheten.

Redan i dag finns en obunden riksorganisation för räddningstjänstens deltidsanställda, Brandmännens riksförbund. Enligt Anders Cederberg finns inga planer på att gå in där istället för att bilda ett eget, fristående och opolitiskt yrkesförbund.