Från den 1 oktober tar Connex, Arriva, Isakssons och Thygesson över regiontrafik som Swebus nu kör i Skåne.

Leif Persson säger uppgivet att läget är lika osäkert som när Swebus för ett år sedan förlorade stadstrafiken i Helsingborg. Där har flera förare som kört buss i 15-20 år ratats av Arriva som istället valt unga friska förare med färskt förarkort och utan vana att köra buss i stadstrafik.

Sedan upphandlingen av regiontrafiken blev klar har bussolag som vunnit trafik annonserat på nätet efter nya förare. Detta innan de som nu kör för Swebus fått någon information om deras möjligheter att få fortsatt jobb.

– Nu ringer det förtvivlade förare till mig och undrar vad vi ska göra för att få samma anställningstrygghet som i Stockholm. Där är det så föredömligt att jobben är garanterade även om en ny entreprenör tar över. Men våra politiker i Skåne struntar i vår anställningstrygghet, säger Leif Persson.

Han tycker att Kommunal med större kraft ska kräva att bussförare garanteras fortsatt jobb även om en ny entreprenör tar över.

– Vi har två gånger skrivit till förbundet om detta men inte fått svar, säger Leif Persson kritiskt.