Andningscentrum sitter i lillhjärnan som styr det autonoma nervsystemet, medan diafragman, det vill säga mellangärdet, är själva ”motorn” för vår andning. Vi andas ungefär 15 andetag i minuten, drar ungefär 20 000 andetag om dagen och får på det viset i oss ungefär 10 000 liter luft i lungorna.

Syret transporteras med blodet till cellerna, som då får energi till kroppens förbränning (förutom från maten, förstås.) Mer syre ger mer energi. 70 procent av koldioxid och annat slagg från den här processen, lämnar oss sedan med utandningsluften.

Men vi använder alltså också andningen till att styra psykiska processer, som när vi är stressade. Ett klassiskt exempel är hyperventilation, vi andas mycket snabbt. Då minskar koldioxiden i utandningsluften i förhållande till syret i inandningen. Kroppen noterar överskottet på syre, rapporterar till hjärnan att sluta ta in syre. Du kan inte andas längre och paniken är nära! Men kupa händerna och håll för munnen så andas du tillbaka en del koldioxid. Det får i gång processen igen.

Med medveten andning undviker du förstås att hamna i den här situationen!