Författaren och andningspedagogen Inga-Lill Valfridsson i Stockholm är inte så säker på att vi kan konsten.

Till henne kommer många spända, sömnlösa och deprimerade klienter för att lära sig andas rätt. De flesta är (förstås) kvinnor och de jobbar ofta i vården eller som lärare.

Hur får då övningar i andningsteknik dessa kvinnor att må och sova bättre?

— Att andas är det första vi gör i livet och det sista. Under tiden lever vi ofta i en ständig ansträngning. Allt ska gå så fort! För att orka biter vi ihop och håller andan utan att tänka på det. Vi gör det också för att möta påfrestande känslor som ilska, ledsenhet eller ångest. Men då motarbetar vi andningen. Vi syresätter vare sig hjärtat eller övriga kroppen, utan kväver livslusten, förklarar Inga-Lill, när Kommunalarbetaren träffar henne hemma i lägenheten i Tanto på Stockholms söder.

— Det gör livet grått och begränsat. Med tiden blir den ”grunda” andningen en vana, som får oss att må dåligt och ger oss en sämre kontakt med våra känslor och behov.

Nåja, säger kanske en kritisk läsare. Skulle det nu vara så enkelt så att man blir piggelin både till kropp och själ bara genom att börja andas djupt ned från magen!?

Nej, att andas medvetet innebär mer än så. Inga-Lill beskriver i sin på Forum förlag nyss utgivna bok ”Lär dig andas” hur man tränar upp sig i medveten andning på egen hand.

— Det har inte att göra med djupet på andetaget. Grundtanken är ju att andningen kan reglera styrkan i känslor som vrede, ledsenhet eller rädsla. Om man bekräftar dessa känslor genom rätt andningsteknik kan man leva igenom dem, så att man sedan mår bättre.

Övningarna i medveten andning kan praktiseras när som helst och var som helst och ingår i ett 28-dagars program, som också innehåller yogaliknande rörelser, mental träning och tips på en hälsosam mathållning.

— Den som lär sig att andas medvetet får ofta ett större intresse för att ta hand om sig själv också på andra sätt, menar Inga-Lill.

— När vi fördjupar andningen förbättras både ämnesomsättning och blodcirkulation. Men det mest fascinerande är alltså att en rytmisk och fri andning ger oss bättre kontakt med känslolivet och ökar livslusten.

Det är ingen slump att medveten andning har sina rötter i Orienten, med sin tradition av yoga, meditation och qi gong för att ta några exempel. Dessa tekniker lägger stor vikt vid att man andas rätt och har ju fått insteg i västerlandet på senare år. Pendeln har svängt i samhället och fler och fler blir medvetna om värdet av långsamhet, avspänning, att stilla sig och få kontakt med sin inre kärna.

— Medveten andning kräver inte mycket tid eller dyr utrustning. I 28-dagars programmet kan man börja med fem minuter morgon, lunch och kväll. Sedan ökar man på tiden. När man skapar nya mönster leder det till en medveten närvaro och koncentration, så att man kan släppa fram känslorna. De flesta kontrollerar alltså sin andning omedvetet. Men åt fel håll. I ljuset spricker trollen, brukar jag säga. Man blir vän med sig själv, skapar egen tillit och inre trygghet.

Efter en kärlekssorg på 80-talet var Inga-Lill med om en session i frigörande andning, som är en ”starkare” variant av medveten andning. Gamla obearbetade trauman kom då upp i henne, men inte förrän i mitten av 90-talet förstod hon hur andningen kan användas så att man mår bättre. Hon sadlade då helt om i livet. Efter många år som journalist på Aftonbladet bland annat, utbildade hon sig till andningspedagog och varvar nu sin klientpraktik med skrivande.

— Frigörande andning bör praktiseras enbart med hjälp av en diplomerad andningspedagog och är bra om du bär på ett tungt bagage av gamla obearbetade känslor och problem. Man kan ibland få stöd från försäkringskassan till detta, särskilt om man varit långtidssjukskriven.

Men medveten andning är alltså inte alls svårt att praktisera på egen hand!

Här några av Inga-Lills tips på enkla ”snabb”-övningar i medveten andning:

Öppna din famn och ta ett djupt andetag. Upprepa tre gånger. Du öppnar dig nu mot världen och fördjupar din andning. När du för armarna åt sidorna rätar du au
tomatiskt på ryggen och öppnar bröstkorgen så att lungorna får bättre plats.

Ryggradsandning. Sitt på en stol eller stå upp. Svanka och andas in ända ner i magen. Böj huvudet lätt bakåt och titta snett uppåt. Andas ut lika långsamt samtidigt som du drar in hakan, tittar ner i golvet och rätar ut svanken. Gör hela rörelsen lugnt och mjukt. Upprepa.

Bra om du känner dig stel. Och praktisk, eftersom du kan göra övningen nästan var som helst.

Känner du förkylningen närma sig? Ta då ett ganska djupt andetag och andas sedan ut. Håll andan ute så länge du kan och ta sedan tre vanliga andetag. Upprepa ungefär fem gånger. Denna andning är bra för balansen mellan syre och koldioxid.

Vill du gå ned i varv snabbt? Ta fyra andetag något djupare än dina vanliga andetag. Koppla ihop dem så att du andas utan uppehåll mellan in- och utandning och mellan ut- och inandning. Koppla sedan ihop de fyra andetagen med ett femte som går mycket djupt ned i magen och fyller dina lungor med mycket luft. Upprepa sedan serien fyra gånger på varandra så att det tillsammans blir 20 kopplade andetag.

Svårt att sova? När du andas riktigt långsamt kan kroppen inte längre producera stresshormoner. Börja övningen med att tänka: ”Jag somnar och sover hela natten.” Känn hur skönt det är att sova hela natten. Andas därefter långsamt igenom hela kroppen, kroppsdel för kroppsdel. Känn hur du andas nere i fötterna, i smalbenen, i knäna och så vidare.

Övergå sedan till att andas sex/sju andetag per minut. Du kan till exempel räkna till fem på inandningen och fortsätta upp till tio på utandningen. Räkna i en sådan takt att du tror att varje andetag tar tio sekunder. Det betyder att du andas mycket långsamt och behagligt. Håll ut även om det kryper i kroppen i början, fortsätt andas lugnt och räkna långsamt. Rätt vad det är sover du.

Kom ihåg att aldrig pressa på utandningen. Den ska alltid vara långsam och lugn. Gör heller aldrig några övningar efter en stor måltid. Varje övning ska vara lätt och enkel.

Till sist: Andas djupt. Du är värdefull, ta hand om dig själv! 

Vill du veta mer, kolla gärna Inga-Lills hemsida www.forandring.net