Direkt innanför dörren står en frysdisk fylld med färdiglagad smalmat. Azriela lyfter upp en av förpackningarna, grön thaicurry med kyckling.

Hon skakar lätt på huvudet; visst, det är nog bra mat. Den är märkt med nyckelhål och innehåller alltså inte mycket fett.
Men det är inte tillräckligt med energi i maten.

— Bara 320 kalorier! En kvinna behöver normalt 600 kalorier för att bli mätt. Jag skulle komplettera med lite bröd och grönsaker eller åtminstone någon frukt, även om jag behöver banta. Annars blir jag hungrig alldeles för snabbt igen.

Nyckelhålet är ett märke som jämför varor inom en viss kategori. Det anger bara att det är mycket fibrer eller lite fett i varan, jämfört med andra av samma sort. Därför diskuterar nu Livsmedelsverket förändringar av kraven på nyckelhålsmärkning.

En av orsakerna är debatten om socker i maten. Den debatten har också lett till att vi konsumenter börjat kolla mer noga om det vi köper innehåller mycket socker.

— Men nyckelhålet är ingen garanti för att du får i dig hälsosam mat, säger Azriela.

Ofta kan man se hur mycket socker som finns i varan med ledning av hur sockret är placerat i innehållsförteckningen. Den skrivs nämligen i fallande ordning, den ingrediens det är mest av står först, medan den som det är minst av står sist. Står sockret först, då är varan rejält söt. Men om sockret till exempel står efter ”jäst” på brödet, så är det bara för jäsningens skull.

”Inget socker tillsatt” innebär att det inte finns något vanligt vitt socker i produkten. Är den märkt ”osötad” har man heller inte tillfört någon annan form av sötningsmedel, som sackarin eller fruktos.

Men även osötad mat kan vara onödigt söt, den kan innehålla till exempel naturligt fruktsocker från mängder av torkad frukt. En ledtråd till hur söt varan är kan man få av innehållsförteckningen. Där står nämligen angivet ”Kolhydrater, varav sockerarter…”.

— Men detta är mycket förvirrande. Ofta uppges inte hur stor andel som är naturligt socker och vad som är tillsatt.

Azriela Marmur är alltså näringsexpert. Hon jobbar på Centrum för tillämpad näringslära i Stockholms läns landsting — med projektet Hälsomålet.

Där håller de nu på att ta fram en lista över hur mycket socker som är tillsatt i olika livsmedel. Men för detta krävs att de begär in uppgifter av producenterna. Inte heller experterna lyckas alltså läsa ut av innehållsförteckningen vilket socker varan egentligen består av.

Azriela visar åtskilliga exempel på sockerrika produkter i mathyllorna:

• Flingor som är mer snask än frukostmat med ”sockerarter” på 39 gram per 100 gram; där socker står som andra ingrediens och som dessutom har mörk choklad tillsatt, för att flingorna ännu mer ska likna snask.

• Fruktkrämer där hela 16 procent är tillsatt socker.

• Fruktyoghurtar som innehåller 8 procent socker.

• Drycker som ser ut som juicer, där sockret utgör 13 procent och där vatten står som första ingrediens, före själva bäret eller frukten.

— Mycket av maten i hyllorna är mer godis än livsmedel, fast man sällan är medveten om det, konstaterar Azriela.

Hon ger några råd:

• Läs på förpackningen för att hitta flingor som inte innehåller så mycket socker.

• Köp vanlig yoghurt i stället för färdigblandad och skiva själv i frukt.

• I stället för att köpa sötad dryck, som dessutom mest består av vatten, kan du köpa juice och späda med vatten. Juice innehåller alltid bara ren frukt.

— Men det är ännu bättre att äta en frukt än att dricka juice. Då får man också i sig nyttiga fibrer och inte lika mycket kalorier.

Azriela passerar kyldisken fylld av charkuterivaror med orden:

— Där behöver man inte se på annat än fettinnehållet.

Och att korven och leverpastejen kan vara fet vet väl de flesta.

Men hur många har observerat att en del ”lätt”-produkter är minst lika feta? Azriela plockar ner en tub med lättmajonnäs och visar: Visserligen innehåller den bara hälften så mycket fett som vanlig majonnäs.

Men fetthalten är ändå hela 32 procent.

— Vänd på varan och kolla innehållet! Ofta blir man förvånad. Visst kan du äta både vanlig och ”lätt” majonnäs. Men när du vet hur fett det är kanske du inte tar fullt lika mycket, säger Azriela, som just grabbat tag i en tacosförpackning.

Nyttigt? Njaa, ungefär lika nyttigt som chips. Fetthalt: 27 procent.

— Vill du vara nyttigare tar du tortilla i stället, säger Azriela och grabbar tag i ett paket. Titta, gjord på vetemjöl och bara 4,5 gram fett. Kanske kan du ta lite av båda sorter när du ska frossa i mexikansk mat?

Så värst mycket fibrer innehåller dock inte tortillan. Annars är det just fiberinnehållet du bör granska när du köper bröd; om du vill vara nyttig. Men en hel del av det bröd som innehåller fibrer och marknadsförs som nyttigt och grovt, visar sig även innehålla mycket socker eller sirap.

— Om du inte vill ha sött bröd, måste du granska innehållsförteckningen, konstaterar Azriela.

Innan vi går ut från Coop kan hon inte underlåta att peka på ett annat fenomen: att maten ibland inte innehåller vad den lovar. Hon plockar ner en burk köttsoppa och läser:

— Jomen, titta! Den innehåller faktiskt hela sexton procent kött, säger hon och tar i stället ner en räksoppa på pulver.

Den består av bara två procent räkor.
— Ja, det är väl inte direkt räkorna man betalar för, konstaterar hon lite ironiskt. 

Först är mest

• Först i innehållsförteckningen står den ingrediens som det är mest av. Innehållet beskrivs sedan i fallande skala. Så om sockret står någonstans i början av listan kan man räkna med att produkten är söt. Och om vetemjöl nämns först i ”rågbrödet”, då är det mer vete än råg i brödet.

• Nyckelhål betyder bara att en vara innehåller mycket fibrer eller lite fett. Däremot anger nyckelhålet inget om hur mycket socker som är tillsatt.

• Kolla hur mycket energi den färdiglagade maten innehåller. Är den märkt med nyckelhål är den ofta för energifattig. Annan färdig mat kan i sin tur vara för innehållsrik. Kvinnor behöver ungefär 600 kcal och män 800 per måltid.