Det stora, privata serviceföretaget ISS har städning över hela världen med 270 000 anställda. Men i Norrköping har företaget förlorat alla kontrakt i centralorten. Uppstickare är små städbolag. Ett av dem drivs av Marie-Louise Huggert, som vinner alltmer städning i kommunen.

Hon var 55 år när hon startade eget för fem år sedan. Som tidigare städare och sedan städledare hos ISS har hon fått kunskaper i att hantera personal, kundkontakter samt läsa ekonomiska rapporter.

— Visst har jag väl snott några objekt för ISS och mer kommer jag väl att ta, säger hon.

I all hast ger hon tid för en intervju i Norrköping. Hon har hyrt en vit skåpbil och där bak ryms det två skurmaskiner.

Hon har numera tio anställda.

Marie-Louise hamnade i städbranschen när hon hade småbarn och ville ha lite extra inkomster. Hon började städa hos Norrköpings kommun fyra timmar om dagen. Där blev hon första lokalvårdare för tio anställda. När sedan ISS tog över ville de ha henne som arbetsledare. Det blev en tuff tid.

— Städarna fick allt större arbetsbörda och det krävdes mycket av dem. Jag kunde inte ens ge dem tio minuter mer tid, även om jag såg att de inte hann, säger hon.

En fördel var dock att hon själv hann få utbildning i allt från miljö, ledarskap, ekonomi och att sköta företag, att få intäkter och utgifter att gå ihop.

Till slut blev det lite spänt mellan henne och ISS.

— Jag var nog lite bångstyrig, medger hon och säger att hon gärna ville styra och ställa själv.

De kunskaper hon fick hos ISS hade hon enorm nytta av när hon startade eget. På ett tidigt stadium tog hon kontakt med arbetsförmedlingen. Sedan fick hon bidrag med 4000-5000 kronor i sex månader och investerade successivt i maskiner, datafax och annat. Snart stod hon på egna ben och driver nu Östergötlands Serviceföretag.

På vägen till egen företagare har hon lärt sig att vara flexibel och mångsidig. När jag möter henne har hon precis varit på en förskola och sett till att mat kommer på borden. Genom att kombinera personalbemanning, städning och hemservice lyckas hon göra en vinst. Hemservicen är snudd på förlust. Däremot kan hon ta mer betalt när det gäller personalbemanning.

Hon sköter själv löner, fakturor och kontakter med skattemyndigheterna. Dessutom bygger verksamheten på att hon själv städar så mycket så att hon har en säker inkomst. Hennes målsättning har varit att ha det bättre än som anställd och det målet har hon uppnått. (Vinsten var cirka 500 000 kronor år 2003.)

De tio anställda har hon fått tag i via arbetsförmedlingen och personliga kontakter. En jobbar heltid, en sex timmar och en fem timmar, resten är timanställda. Hon försöker själv ta de kortaste arbetspassen för att pussla ihop längre arbetspass till personalen. En del anställda har andra jobb, åt andra städbolag eller hemtjänsten.

Marie-Louise Huggert är övertygad om att det behövs mycket mer städning än vad kommunen kostar på sig. Det blir aldrig riktigt rent med den städning kommunen beställer, oavsett vilket företag som utför städningen.

Att lägga anbud har hon fått lära sig själv.

— För kommunen är det lägsta anbud som gäller, säger hon.

Att städa under 200 kronor timmen är egentligen omöjligt om man ska betala sociala avgifter, material och annat, menar hon. 225-250 kronor är det rimliga. För att ha en chans att vinna städobjekt pressar hon priset, men tycker inte alls att det är ett bra system.

En gång lade hon sig så lågt som 175 kronor och fick tre städobjekt.

Marie-Louise tänker driva sitt städföretag i fem år till. Företaget går att utveckla hur mycket som helst, menar hon. Hon kan tänka sig att hennes anställda tillfälligt går in i barngrupper på daghem handlar åt pensionärer. Hon säljer redan tjänster som att stryka kläder och handla mat.

Rubin Ciuvas arbetar heltid på Rambodalskolan. När han gick över från ISS behöll han sin lön och tycker att det är bra att jobba hos Marie-Louise Huggert.

— Jag säger vad jag tycker och ibland bråkar vi lite grann, men för det mesta kommer vi överens.