Kan jag få upprättelse för ”gammal” mobbning?
På min senaste arbetsplats slog jag huvudet i ett vitrinskåp på väggen och fick åka ambulans till sjukhus, varpå jag sedan varit sjukskriven i fyra år. Allt jag fick från arbetsgivaren var tre gånger sjukgymnastik från företagshälsovården, så jag har fått bekosta all rehabilitering själv.
Innan det här inträffade jobbade jag på ett sjukhem i 22 år och mobbades, så jag måste sluta. En städerska hotade med att hon skulle slå benen av mig annars, för jag var inte omtyckt där. Jag flyttade med svansen mellan benen till en annan stad och fick arbete på gruppbostäder, där en medarbetare satte en patient i korsdrag när hon gjort ner sig. Jag tyckte detta var fel, så jag tog upp det på ett möte, men det var ju inte så bra. Jag blev utanför efter detta.
Jag har alltid under mitt arbetsliv inom vården värnat om patienternas bästa, men det har lett till att jag blivit mobbad. Jag har många fler incidenter att berätta, men det har inte alltid varit bra att man brytt sig. Vart vänder jag mig, dels för att få upprättelse och dels kompensation för min arbetsskada? Jag har inte orkat ta itu med allt detta förrän nu, när jag varit sjukskriven. Ingen har heller brytt sig om mig.
IN
Tyvärr måste jag säga att det är mycket svårt att få upprättelse efter mobbning. Du har blivit utsatt för hotelser om du inte slutade självmant på en arbetsplats, vilket är olagligt. Det ligger emellertid alltför långt tillbaka i tiden för att du ska kunna göra något åt det nu.
När det handlar om patienter som blir utsatta för vanskötsel gäller Lex Sara (se ovan). Du kunde alltså ha gjort en officiell anmälan. Tyvärr medför anmälandet ibland att man blir betraktad som en ”obekväm tjallare”, vilket så klart är mycket orättvist. I chefernas ansvar ligger att klargöra, att ingen får bli illa behandlad på jobbet. Man kan tycka att du åtminstone borde få en ursäkt, men det är sällan det sker.
Du har nu varit borta från jobbet i fyra år och om/när du kan börja arbeta igen, så har nog de flesta glömt ”det gamla” om du inte själv drar upp det.
Arbetsskadan ska du anmäla hos försäkringskassan, som utreder eventuell ersättning, när du inte längre (på grund av skadan) kan jobba full tid. Handläggaren på försäkringskassan ska också fungera som ditt ombud i kraven på arbetsgivaren att ställa upp med rehabilitering eller arbetsprövning.