Tack för dina synpunkter. Jag vill gärna försöka förtydliga vad jag tidigare sagt och där jag kanske missuppfattats. Det handlar absolut inte om att lägga skulden på den ena eller den andra i en parrelation, utan det handlar om ”samspelet”, som kan vara mer eller mindre destruktivt. Det är viktigt att var och en tar eget ansvar för sitt eget välbefinnande. Frågan är dock om det är så bra att kvinnor tar ett större aktivt ansvar för att relationen ska fungera.
Kan det vara så att mannens motivation och engagemang minskar i proportion till hur mycket kvinnan tar på sig?

Enligt statistik mår kvinnor oftare sämre i sina parrelationer än vad män gör. Jag tror att vi (kvinnor) måste ta eget ansvar för den känslan och agera för att inte fastna i en martyrroll. Det går inte att ändra en person eller situation genom tjat eller anklagelser. Oftast leder det bara till större motstånd och försvar. Jag tror att den som ger uttryck för obehag, otillfredsställelse, lidande eller smärta i relationen, i sig har drivkraften till förändring. Om det gör ont vill vi ha smärtlindring (förändring). Ibland åstadkommer vi av olika skäl en tillfällig smärtlindring genom att blunda eller lägga locket på och då får vi också förr eller senare tillbaka smärtan. Kanske då med större kraft, vilket gör att vi måste agera på ett annat sätt.

Du skriver så klokt i ditt brev: ”…vissa människor (även män) vägrar helt enkelt att samarbeta och ibland måste de lämnas åt sitt eget öde. Som kvinna måste man inse det för att inte lägga skulden på sig själv och för att till slut må bättre.”
Jag håller helt med dig!