Norrköping återtar vattendriften
Norrköpings kommun köper tillbaka sina vattenanläggningar från det privata Sydkraft. Därmed föregriper de ett lagförslag som kan komma att sätta stopp för privat ägande i framtiden.
Norrköping är den enda kommun i hela landet som sålt sina vatten- och avloppsanläggningar. 1999 såldes 49 procent av aktierna i Norrköpings Miljö och Energi AB till Sydkraft. Där ingår även va-verksamheten.
År 2001 blev bolaget helägt av Sydkraft, som främst ville komma åt energidelen men fick va-försörjningen på köpet.
Nu köper kommunen tillbaka den del som berör vatten och avlopp och bildar ett nytt bolag, Norrköping Vatten AB. Prislappen är fem miljoner kronor.
En ny lag är på väg som sätter stopp för att privata företag ska kunna äga va-anläggningar. Enligt utredaren Jörgen Qviström ska vattenförsörjningen vara en samhällelig angelägenhet och det ska inte gå att göra vinst på vatten.
En uppfattning som Kommunal delar i sitt remissvar till utredningen.
– Vatten ska skötas offentligt och inte vara en handelsvara, säger Ylva Thörn, Kommunals förbundsordförande. Hon är positiv till att kommunen köper tillbaka vattenanläggningarna.
En tanke som slår henne är också att Sydkraft aldrig skulle sålt tillbaka bolaget, om det hade gått att göra vinst.
Lars Svensson, VD för Sydkraft Vatten i Norrköping, har tidigare sagt till Kommunalarbetaren att vattenförsörjningen kan jämföras med elmarknaden och borde ge en skälig avkastning.
Att sköta va-driften har dock inte varit särskilt lönsamt för Sydkraft. E.ON, det tyska moderbolaget, har haft ständig kontroll hur det går för företaget ekonomiskt och har också tvingats gå in med extra pengar .
— Vi har hela tiden balanserat på nollstrecket, sade Lars Svensson.
E.ON. Sydkraft kommer att fortsätta att koncentrera sig på energi.
Det var socialdemokraterna som sålde ut va-driften. Vänsterpartiet har med stöd av Attac krävt att kommunen återtar driften. Moderaterna är kritiska mot återförsäljningen.
Ylva Yhörn, Kommunals förbundsordförande säger att detta är lärpengar för kommunen, men dyrt för skattebetalarna.
Hon hoppas att kommunen nu förmedlar erfarenheter och kunskaper till andra kommuner.
– Det är viktigt att göra en analys av följderna, innan man börjar sälja ut verksamheter som Norrköping gjorde, säger hon.
Totalt 48 anställda får nu kommunen som arbetsgivare igen.
Driftstekniker Stefan Kovacs säger att han har stortrivts hos Sydkraft och fått en liten inblick hur ett privat företag fungerar.
– Men är det så att andra kommuner sköter vatten och avlopp själva är det väl inget fel att Norrköping gör det också, säger han.
Det som skrämmer honom är dock om det tillsätts en politiskt styrd styrelse med dåliga kunskaper om hur vatten och avlopp ska skötas.
– Styrelsen bör vara fristående och bestå av ekonomer som arbetar för att hålla nere kostnaderna, anser han.
Driftsteknikerna tillhör för närvarande fackförbundet SIF.