Det här betyder orden på elräkningen
Elräkningar från olika bolag ser olika ut. Det är svårt att jämföra erbjudanden från de cirka 120 leverantörer som finns att välja bland. Här är några förklaringar av vanliga begrepp:
På räkningen från elleverantören:
Fast avgift: Oftast tar leverantören en fast årsavgift på 0-400 kr.
Tillsvidarepris: Det pris man har om man inte valt elleverantör själv, och som är ofördelaktigt. Priset ändras flera gånger om året.
Rörligt pris: Följer priset på elbörsen NordPool, ofta högre på vintern och lägre på sommaren. Vill man säga upp avtalet är uppsägningstiden oftast tre månader.
Bundet pris: Man kan välja att binda priset för ett eller flera år. Byter man elleverantör under avtalstiden kan man få betala skadestånd.
Elcertifikatsavgift: Alla elkonsumenter måste sen förra året bidra till utvecklingen av förnybar elproduktion (till exempel vindkraft) i proportion till hur mycket el de förbrukar, genom att köpa elcertifikat. Konsumenten kan låta elleverantören göra detta, och betalar för det en elcertifikatsavgift. Bolagen tar olika mycket för tjänsten, cirka 3 öre för varje kilowattimme.
Energiskatt: Läggs på elpriset. Just nu är skatten 24,1 öre per kilowattimme, i vissa områden i norra Sverige 18,1 öre.
Moms: En skatt på 25 procent som tas på slutsumman, inklusive energiskatten.
På räkningen från nätbolaget:
Abonnemang: En årsavgift som du betalar till företaget som äger elnätet där du bor, ofta från ett par hundra kronor till några tusen kronor. De som har hög avgift brukar ha låg överföringsavgift och vice versa.
Överföring: En avgift som nätbolagen tar ut i proportion till förbrukningen, ofta mellan 10 och 30 öre per kilowattimme.
Moms: En skatt på 25 procent, som läggs på priset.