Kommunal i Norrbotten i upprop om välfärd
Protesterna växer mot högre elpriser och privata lösningar inom offentliga sektorn. SEKO, Handels och Byggnads har ställt upp på ett upprop om Rättvisa och Gemensam Välfärd. Även Kommunal Norrbotten har beslutat att stödja det.
Uppropet vänder sig emot att viktiga samhällsfunktioner som el, post, tele och tågtrafik har avreglerats och inte längre drivs utifrån välfärdsmål. I stället är det vinstintresset som gäller.
Uppropet är kritiskt mot att ett litet antal multinationella företag konkurrerar ut övriga aktörer och blir praktiskt taget ensamma inom exempelvis kollektivtrafiken och elmarknaden.
I uppropet står att läsa: ”Den gemensamma välfärd som byggdes under 1900-talet var ett uttryck för folkflertalets vilja att leva i ett solidariskt samhälle. När girighet, egoism och privata vinstintressen får råda ökar klyftorna. Den ekonomiska basen för den gemensamma välfärden undermineras”.
Uppropet vänder sig också mot privata lösningar inom skola, vård och omsorg. I stället krävs att den gemensamma offentliga sektorn utvecklas.
Initiativtagare till uppropet är Attac Malmö, SEKO Skåne, Transport avd 12 och Miljöförbundet Jordens Vänner. En rad andra organisationer har anslutit sig. De kräver stopp för ytterligare avregleringar och privatiseringar. Bakom uppropet står även
kända namn som Göran Greider, Stellan Skarsgård, Hasse Alfredsson, Lotta Gröning och Nina Lekander.
I Norge finns redan sedan flera år tillbaka en kampanj mot privatisering som växt till en folkrörelse över hela landet. Den bildades 1999 i en allians av sex fackförbund och fick arbetsnamnet ”For Velferdsstaten” och har numera stöd av 31 organisationer. I spetsen för kampanjen står Asbjørn Wahl, som tidigare var anställd inom det norska fackförbundet NKF, numera Fagforbundet och ITF, Internationella Transport.
Ros-Marie Norbergh-Lundh, ordförande i Kommunal Norrbotten berättar att de har haft kontakt med fackföreningarna i norra Norge och har tagit intryck av kampanjen där. Asbjørn Wahl har även besökt avdelningen.
– Vi måste reagera. Framför allt är det viktigt att sjukvården förblir i offentlig regi, säger Ros-Marie Norbergh-Lundh.
Kommunal centralt skriver inte på uppropet. Kommunals förste vice ordförande Lars-Åke Almqvist säger:
– Uppropet är gjort i ett vällovligt syfte men analysen är för ensidig. Vi tror att det behövs en djupare och bredare analys för att ordna välfärden i framtiden.
Han hänvisar till den valfrihetsrapport som kongressen antog år 2002. I den sägs att den dominerande delen av välfärdstjänsterna ska utföras i offentlig regi, vilket innebär att privata alternativ också accepteras. De privata företagen måste också kunna gå med vinst men det får inte gå ut över service, kvalité
eller personal, står det i rapporten.