När personalbristen var som störst i Stockholm infördes ett poängsystem på vissa avdelningar på sjukhusen. Inte minst för att locka personal att arbeta på nätterna. Nu håller systemet på att försämras eller har redan tagits bort. Landstinget tycker att det är för dyrt.

Poängsystemet går ut på att dygnets alla timmar värderas i poäng. De minst attraktiva arbetstiderna får högst poäng, må det än gälla ett nattpass eller en oattraktiv måndagsmorgon.

På Södersjukhuset är poängnivån redan sänkt, trots protester från personalen. Det innebär till exempel att undersköterskan Malin Larsson på medicinavdelningen förlorar 800 — 1000 kronor i månaden i inkomst. Flera sjuksköterskor har slutat.

Nu vill arbetsgivaren sänka poängnivån även på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

Förhandlingsdirektör Yvonne Widsell säger att det finns 29 olika poängmodeller därför försöker ledningen hitta en gemensam modell.

– Det handlar om det ekonomiska läget, där alla kostnader ses över. Lägre poängnivå ger naturligtvis lägre ersättning, säger hon. Politikerna har krävt att tretton miljoner ska sparas på arbetstidsmodeller.

Såväl Kommunal, Vårdförbundet och SKTF har förkastat arbetsgivarens förslag.

– Vi har velat ha besked från arbetsgivarna om vilka följderna blir speciellt vad beträffar bemanningen på natten, men vi har inte fått något svar. Deras förslag, som det ser ut nu, är otroligt dåligt och det kommer vi inte att acceptera, säger Yvonne Schelander, Kommunals sektionsordförande.

På ortopedavdelningen A22a säger undersköterskan Inger Kalyvas:

– Vi inom vårdyrkena har arbetat för att få upp våra lönenivåer. Poängsystemet har varit en chans att tjäna lite extra. Vi har löst sjukfrånvaron och arbetsgivaren har sluppit ta in vikarier. Visserligen kan vi hota med att sluta, men vem bryr sig. Vi är utbytbara.

Enligt protestskrivelsen har stressen minskat. Likaså långtidssjukskrivningarna. Risken är stor att de flesta i personalgruppen kommer att återgå till enbart dag/kvällsarbete. Därmed kommer det åter att bli svårt att täcka nätterna med sjuksköterskor och undersköterskor.

Ett sjukhus i Stockholm, som inte har sänkt poängnivåerna, är det privata Capio S:t Görans sjukhus.

– Vi från facket lade oss på en rimlig nivå redan i början, något lägre än de andra sjukhusen. Därmed har sjukhuset kunnat bära de ekonomiska kostnaderna på sikt, berättar Kevin Thompson i Kommunals sektionsstyrelse. Han tillägger att så länge sjukhuset gör vinst finns det ingen anledning att ändra på poängsystemet.