Ordföranden i sektion 19 i Avesta, Marianne Hirsch, är kritisk. Personalen anser att omsorgsstyrelsen baserar sig på osäkra uppgifter när man beslutar att minska personalen. Tider som knappats in stämmer inte, uppgifter har bokförts på fel sätt.

– Personalen är otroligt missnöjd med systemet. Det är mycket som inte fungerar, säger Marianne Hirsch.

Det system som installerats heter TES och är en kombination av trygghetslarm, insatsregistrering, resursplanering och uppföljning. På SST Cares hemsida sägs TES vara ”flexibelt och enkelt att hantera”.

Två s-politiker, Åke Johansson och Agneta Thörnqvist, har under hösten åkt runt och pratat med 80-90 av vårdbiträdena i hemtjänsten. De har funnit att många tycker det är svårt att lära sig använda datorer och känner sig väldigt stressade.

Enligt Marianne Hirsch talar arbetsgivaren nu om att säga upp långtidssjukskrivna, något facket inte kommer att gå med på.

Den ansvariga enhetschefen, Annika Strand förnekar att de uppgifter som matats in i TES hos brukarna skulle vara osäkra. Efter en del tekniska problem fungerar systemet bra, enligt henne.
Mätningen har visat att bara 44 procent av vårdbiträdenas arbetstid tillbringas hos brukarna jämfört med de 70 procent man bestämt.

– Det tycker vi är lite för lågt, säger Annika Strand.

Trots det baserar sigpersonalminskningen på 16 tjänster inte på den lägre siffran. Skulle den göra det borde 35 tjänster bort, enligt Annika Strand.

Sex av de sexton kommer att flyttas till en resurspool, några kommer att få jobb i handikappomsorgen. I slutändan handlar det om 4,2 tjänster där placeringen inte är löst.

– Men ingen kommer att sägas upp, säger Annika Strand.

Med i beräkningen tar hon då att kommunen har många timanställda. Annika Strand förnekar bestämt att man diskuterar att säga upp sjukskrivna.

Hon hävdar att kommunen har erbjudit utbildning för alla som känner att de har bristfällig kunskap i datahantering:

– Men vi har fått väldigt lite respons på det.

Den 17 januari ska fack och arbetsgivare träffas för en andra diskussion före förhandling. Då kommer arbetsgivaren att presentera nya scheman samt risk- och konsekvensanalyser av förändringarna. En del hemtjänstgrupper kommer att slås ihop.

– Ingen behöver sägas upp men man måste acceptera vissa förändringar. Dalmasar är kritiska människor. Till slut brukar det bli bra. Vi har olika bilder av detta. Men vi närmar oss varandra, säger Annika Strand.