Sådan fara fanns dock inte, enligt Arbetsmiljöinspektionen som omedelbart upphävde arbetsstoppet.

Stoppet fick till följd att personalen fick löneavdrag, något som Kommunal efter överläggningar med SLA tog på sig att ersätta. Pengarna ska nu betalas av Kommunals avdelning.

Bakgrunden till stoppet var att skyddsombuden under en tid påpekat fel och brister i arbetsmiljön som sjukhusledningen inte åtgärdat. Till slut hotade skyddsombuden med att stänga verksamheten med hänvisning till arbetsmiljölagen som ger denna rätt om ”omedelbar allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa föreligger”.

— Men det var inget akut läge, stoppet var mycket tveksamt. Det handlade bland annat om att arbetsgivaren, som är ett gift par, var osams med varann och det påverkade den psykosociala arbetsmiljön, men det dör man ju inte av, säger Lenita Eriksson, ombudsman på Kommunal. Tyvärr är lagen otydligt på den här punkten. Det ger dock inte rätt att stoppa ett arbete.

– Vi ser stoppet som ett allvarligt missbruk av lagen, säger Bengt Säfvenberg, ombudsman på arbetsgivareorganisationen SLA. Nu fick en stor del av verksamheten tillfälligt läggas ner och det kostade sjukhuset pengar.

– Det stora misstaget var att skyddsombudet sökte stöd hos Kommunals avdelnings ombudsman. Och han har inte med saken att göra, säger Säfvenberg. Lagen ger ett skyddsombud den här rätten, men nu har det missbrukats.

Det aktuella skyddsombudet var nyvald och hade ännu inte påbörjat utbildning.