Redan i programmet Solidaritet och valfrihet i välfärden, 2002, slog förbundet fast: Välfärdstjänster som är så kallade naturliga monopol ska inte drivas av privata företag. Viktiga exempel är vatten — och avloppsverksamhet.

Kommunal har nu yttrat sig över utredningen Allmänna vattentjänster, som ska ligga till grund för en ny va-lag.

Förbundet delar utredningens grundsyn att vattenhanteringen är ett naturligt samhälleligt monopol och kommunerna ska ha ansvaret för den.

Dessutom hävdar sig den svenska modellen väl både vad gäller pris och kvalité. Sverige är exempelvis 16 procent billigare på sitt vatten än Frankrike, där huvuddelen sköts av de privata storföretagen Veolia, Suez och Saur.

Kommunal stöder också förslaget att kommunerna ska se till att allmänna vattenanläggningar kommer till stånd och att dessa är kommunala. I praktiken innebär detta att kommuner inte ska kunna sälja ut hela anläggningar till privata intressen, som Norrköping gjort.

Utredningen föreslår fem år som längsta tid för att lägga ut totaldriften till privata arbetsgivare men öppnar samtidigt för visst undantag. Undantagen måste klargöras tydligare, anser Kommunal och kräver en närmare förklaring. Kommunal varnar också för att öppenheten och den demokratiska insynen kan gå förlorad eller minska drastiskt vid försäljning och driftentreprenader. Alla eventuella anbud måste redovisas öppet, inte bara det vinnande anbudet.

Kommunal anser dessutom att ett direkt förbud mot driftentreprenader inte står i strid med EG-rätten. Även i framtiden måste va-verksamheten skyddas från att kommersialiseras.

Kommunal tycker att det är bra att utredningen föreslår att självkostnadsprincipen ska gälla: avgifterna får inte vara högre än vad som är nödvändigt för att driva verksamheten.

Kommunal hänvisar också till Holland. Där kommer inom kort en lag som ska motverka framtida vattenprivatisering.

Förbundet påpekar också hur viktigt det är att kommunerna bibehåller en egen hög kompetens om driften av vatten och avlopp lämnas ut till privata företag.