Det som alla tyckte var så bra fick ett oväntat efterspel.
Nu kräver Kommunal att Söderköpings kommun ska ersätta elevernas arbete med lön.
Kommunen har bollat ärendet vidare till Kommunförbundet.
— Det känns som om det var vi som gjorde fel, säger Karin Alvdén, undersköterska och fackligt ombud för Kommunal. Det var inte roligt. Nu blir det säkert inget mer.

Men ni har väl inte gjort fel? Ligger inte ansvaret hos kommunen?

— Jo, det är sant. Men det kan inte hjälpas. Känslan kom över hela personalgruppen ändå.

Det som hände den här dagen var att gymnasieeleverna tog hand om de gamla på servicehusets enhet för korttidsboende.

Personalen åkte då i samlad tropp till en sommarstuga vid havet några mil från Söderköping. Tolv anställda från enheten Blåklinten. Alla var på plats, undersköterskor, sjuksyrror och chefen. Här samlades de för att prata och umgås under ett par dagar, grilla och snacka jobb och bli bättre kompisar.

Inga surdegar mellan dag- och nattpersonal skulle tillåtas jäsa.

Personalen på enheten för kortidsboende och rehabilitering har verkligen bestämt sig för att arbeta hårt för att skapa en bättre stämning på jobbet och därmed en bra social arbetsmiljö.

Innan de reste till stugan skrevs ett slags ”kontrakt” med kommunen om att efter sommarstugeträffen ha regelbundna möten på jobbet. En gång var fjortonde dag ska hela personalgruppen samlas under ett par timmar för att ta upp aktuella problem och annat av vikt för arbetet. Med ”lättsam atmosfär med plats för skratt”, som det står i kontraktet.

Eleverna från Nyströmska vårdskolan gav under tiden de gamla förstklassig vård.

Idén att fråga skolan om att ställa upp och arbeta som extra praktik diskuterades fram mellan Blåklintens chef Ingela Ljungkvist- Nilsson och vårdläraren Ruth Nilsson. Frågan om lön till eleverna berördes aldrig.

— Skolan var så angelägen om att få komma till oss, jag funderade länge men till slut tyckte jag att det kunde väl gå bra. Då kunde ju vi åka bort och konferera, säger Ingela Ljungkvist-Nilsson.

På Blåklinten arbetade eleverna med stort intresse och energi med de gamla.

Eleverna var dock inte utan sakkunnig ledning om något skulle inträffa. Det såg Ruth Nilsson till. Hon är sjuksköterska och vårdlärare.

Hon fanns till hands på Blåklinten från tidig morgon till sena kväll för att svara på frågor om eleverna blev osäkra på något.

— Alla vinner på det här, säger hon. Eleverna får ett levande projekt att jobba med under ansvar. När de gör sin praktik går de oftast med någon personal. Här får de klara jobbet själva.

På frågan om eleverna såg fram emot att få jobba inom vården när de är klara kommer dock olika svar.

— Nja, jag ska bli polis, svarar en. Och jag sjuksyrra, säger en annan. Men det är ju bra som praktik…

Frågan som alla väntar på nu är: ska de få praktiklön också som Kommunal kräver?