Kommunal kräver lön för vårdelever
Vårdelever fick ta över på ett servicehus som utökad praktik.
Och personalen fick tid att konferera.
Gratis arbetskraft, säger Kommunal.
Kommunal tänker gå till botten med fallet när en vårdskoleklass gick in och tog över verksamheten under två dagar i oktober på servicehuset Blåklinten i Söderköpings kommun.
Annica Jansson, ansvarig ombudsman för vårdavtalen på Kommunal centralt, är myc-ket kritisk till Söderköpings kommuns handlande och anser att de använde eleverna som gratis arbetskraft när personalen behövde konferera.
— De borde ha tagit in vikarier, säger hon. Det här är mycket allvarligt och strider mot kollektivavtalet. Skrämmande om det här sätts i system. Så här får det inte gå till!
— Visst är det bra att personalen kommer iväg och kan konferera, men då ska kommunen ta in vikarier. Nu kan de spara pengar på att eleverna går in. Elever ska inte utnyttjas på det här sättet. Då ska de ha lön.
— Jag har kollat med LO Rättsskydd. Det finns minst fyra fällande domar från Arbetsdomstolen i liknande fall, säger Annica Jansson.
Tänker ni stämma Söderköping nu då?
— Vi får gå den vanliga vägen och först ta upp förhandlingar med arbetsgivaren. Sedan får vi se hur ärendet går.
Under minst ett halvår träffades Blåklintens chef Ingela Ljungqvist-Nilsson och vårdläraren och sjuksköterskan Ruth Nilsson på Nyströmska gymnasiet i Söderköping där hon undervisar en vårdklass. De talade om att försöka ordna så att vårdeleverna skulle få extra praktikpoäng genom att utöka praktiken där eleverna arbetar tillsammans med ordinarie personal.
Tanken var att eleverna helt skulle ta över under ett par dagar. Ruth Nilsson skulle tjänstgöra som ansvarig handledare och finnas till hands för eleverna.
Under tiden kunde hela personalstyrkan resa bort och konferera.
Ingela Ljungqvist-Nilsson tog kontakt med äldreomsorgschefen Tommy Hult på Söderköpings kommun och ordföranden för Kommunals sektion 14, Sören Andersson. Ingen av dem hade några invändningar. Allt var okej om bara eleverna arbetade under ansvarig handledare.
— Vi tänkte passa på tillfället att få hela personalen med oss på en konferens för att förbättra våra relationer och samarbete, säger Ingela Ljungqvist-Nilsson. Det kan vi aldrig göra annars.
— Det enda villkoret var att vi skulle finnas i närheten, vi fick inte åka för långt. Därför valde vi att åka till en sommarstuga som en i personalen ägde. Den låg bara några mil bort.
Du var med och gav klartecken. Hur resonerade du om det här, Sören Andersson, ordförande i sektion 14?
— Jag såg det som en kul grej. Det var ju väl förberett sedan lång tid. Och flera av eleverna hade praktiserat där förut. Tanken var att de nu skulle kunna få extra praktikpoäng som de hade nytta av i sin utbildning. De skulle ju också arbeta under ansvar av en erfaren sjuksköterska, sin vårdlärare.
Men Kommunals avtalsenhet anser nu att kommunen begått avtalsbrott och att eleverna varit gratis arbetskraft.
— Det kan jag inte förstå. Det var inte alls avsikten att kommunen skulle tjäna pengar.
Vad säger du om att Kommunal centralt tänker ta upp förhandlingar med kommunen och ställa krav?
— Det tycker jag är konstigt. Att man inte ska få göra nåt lokalt som alla är överens om. Det här är ju en bra sak, när all ordinarie personal kan få komma iväg tillsammans. Det är så man tappar lusten för att jobba fackligt, säger Sören Andersson.
Den extra praktiken på servicehuset väckte stor uppmärksamhet i lokala medier. Det fick till följd att vårdvikarier tog kontakt med Kommunals sektion.
— Jo, det var en del som ringde, säger Sören Andersson. De undrade varför inte de kallades in.
Varför använde ni elever som är gratis och inte vikarier med lön, Tommy Hult, äldreomsorgschef på Söderköpings kommun?
— Frågan stod inte så. Vi såg det inte alls som att spara pengar. Grundtanken var att eleverna skulle få en djupare praktik och personalen komma iväg. Vi har inte uppfattat att det skulle vara negativt för någon.
Vad säger du om att Kommunal överväger att begära förhandling med er?
— Jag har ingen kommentar till det.
Ansvarig ombudsman för Kommunals avdelning i Östergötland är Tommy Larsson.
— Så här får man inte göra oavsett vem det är som går in och arbetar. Men ärendet i Söderköping har inte blivit en tvist ännu. Inget är skrivet eller sagt om kommunen tänker betala ut lön eller inte till eleverna. Gör de det så är ju saken löst. Men om inte, då får vi gå vidare så långt det går.